СВЕ је мање ђака у клупама. У два града у Епархији шабачкој СПЦ, Шапцу и Лозници, као и у шест општина - Крупњу, Љубовији, Малом Зворнику, Богатићу, Коцељеви и Владимирцима, на почетку ове године, у средњим и основним школама, било је 31.450 ученика. Пре десет година, било их је 37.100!

Ово истиче протојереј ставрофор Мирко Вилотић, архијерејски заменик у Епархији шабачкој СПЦ, истичући да је број ђака почео да пада 2011. године.

- То сведочи о временима када су ови млади људи долазили на свет, а последице осећамо данас, уз ове неславне и забрињавајуће податке - каже наш саговорник. - Најтеже је стање у мојој Азбуковици, у љубовијском крају, где је лане рођено само 85 деце, а умрло је 210 људи. У мом родном селу, Горњој Оровици, где је школа затворена пре шест година, прошле године рођена је само једна беба.

Ситуација у већим срединама, попут Шапца и Лознице је боља, али је евидентно да и из тих средина већ годинама одлазе људи. Све то се одражава и на број ђака. Вилотић истиче да је само у Љубовији, у години иза нас, одјављено и вероватно заувек отишло 950 Азбуковчана!

- Имајући у виду ове чињенице, не само кроз бројке, од срца треба да поздравимо акцију града Лознице, коју је покренуо њен градоначелник Видоје Петровић, који је понудио посао младим, стручним и образованим људима да би се вратили у Лозницу. Што се не бисмо и вратили и ми старији који смо давно отишли, а можемо завичају да помогнемо - каже књижевник, родом и Јадра, Јанко Вујиновић, који више од пола века живи у Београду. - Мислим да ће Лозница успети да споведе ову акцију, јер за то има све више и добре воље, али и реалних претпоставки. Ускоро, само у две стране фирме, посао ће да добије око 2.000 људи, углавном младих.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДЕЦЕ ЈЕ СВЕ МАЊЕ: Катанац на више од 100 школа


За СПЦ је велико охрабрење што је, процентуално, повећан број ученика веронауке, коју сада похађа 76 одсто ђака. На њеним часовима, пре 10 година, када су учионице било знатно пуније, било је 60 одсто ученика.ВИШЕ ОПЕЛА НЕГО КРШТЕЊА

У ШЕСТ општина и два града Епархије шабачке СПЦ, у прошлој години, забележно је 3.050 крштења и 3.950 опела. Тај број се није много мењао протеклих пет година.