ПОЧЕВ од мајске поплаве 2014. до данас, за санацију последица ове природне катастрофе уложили смо око шест и по милијарди динара, кроз капиталне инвестиције још око 45 милиона евра, а за редовно одржавање свих објеката још око седам милијарди динара. Упркос томе, у току је и реализација 18 великих инвестиција, вредних око 40 милиона евра - рекао је директор ЈВП "Србијаводе" Горан Пузовић током посете неимарима ангажованим у другој фази регулације реке Ресаве, у селу Суботица код Свилајнца.

Подсећајући на то да су после поплава у 103 локалне самоуправе широм Србије била формирана чак 503 градилишта, оценио је да нема средине у којој степен заштите није подигнут на виши ниво, те нагласио да је потребно још много година рада и улагања да би становници били потпуно безбедни.

- Једна од поменутих 18 великих инвестиција се реализује и на територији Свилајнца, где је санирање штете од поплавног таласа потрајало готово две године. Али, са завршетком регулације реке Ресаве, град је сигуран, па смо могли да се посветимо радовима у селима Седларе и Суботица. Дакле, после заштите урбаног дела општине, на ред су дошле и пољопривредне површине, што представља пример добре сарадње "Србијавода", Владе Србије и локалне самоуправе - оценио је Пузовић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Свилајнац: Извукли поуке из 2014. и спасли се потопа у време киша


Подсећајући на то да је у систем одбране од поплава на територији Свилајнца током последње три године инвестирано више од 600 милиона динара, челник Општине Предраг Милановић најављује решавање још једног, ништа мање важног проблема.

- Започели смо прву фазу изградње система за наводњавање, па наши пољопривредници више неће морати да гледају у небо и питају се хоће ли да падне киша. Наиме, сачињен је пројекат за 1.050 хектара обрадивих површина, а инсталирање савремене опреме ће коштати око 400 милиона динара, колико ћемо обезбедити из кредита ЕБРД - закључио је Милановић.

Пузовић и Милановић у селу Суботица Фото З. Глигоријевић


ЗАДОВОЉНИ МЕШТАНИ

ДОК Славиша Јовановић из села Суботица каже да коначно мирно спава јер је Ресава - која им живот значи, али га је и загорчавала - коначно укроћена, председник тамошње Месне заједнице Љубиша Петровић, који обрађује тридесетак хектара, верује да ће им систем за наводњавање омогућити да се окрену и повртарству, а не да, као досад, буду оријентисани искључиво ка узгоју кукуруза и пшенице.