После санација последица, у заштиту од поплава уложено 45 милиона евра: Регулисани токови река, сада планирају наводњавање

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

12. 02. 2020. у 10:30

После санација последица, у заштиту од поплава уложено 45 милиона евра: Регулисани токови река, сада планирају наводњавање

Центар Свилајнца у мају 2014. Фото Г. М. Зорић

Директор ЈВП "Србијаводе" Горан Пузовић најавио још 18 пројеката широм земље

ПОЧЕВ од мајске поплаве 2014. до данас, за санацију последица ове природне катастрофе уложили смо око шест и по милијарди динара, кроз капиталне инвестиције још око 45 милиона евра, а за редовно одржавање свих објеката још око седам милијарди динара. Упркос томе, у току је и реализација 18 великих инвестиција, вредних око 40 милиона евра - рекао је директор ЈВП "Србијаводе" Горан Пузовић током посете неимарима ангажованим у другој фази регулације реке Ресаве, у селу Суботица код Свилајнца.

Подсећајући на то да су после поплава у 103 локалне самоуправе широм Србије била формирана чак 503 градилишта, оценио је да нема средине у којој степен заштите није подигнут на виши ниво, те нагласио да је потребно још много година рада и улагања да би становници били потпуно безбедни.

- Једна од поменутих 18 великих инвестиција се реализује и на територији Свилајнца, где је санирање штете од поплавног таласа потрајало готово две године. Али, са завршетком регулације реке Ресаве, град је сигуран, па смо могли да се посветимо радовима у селима Седларе и Суботица. Дакле, после заштите урбаног дела општине, на ред су дошле и пољопривредне површине, што представља пример добре сарадње "Србијавода", Владе Србије и локалне самоуправе - оценио је Пузовић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Свилајнац: Извукли поуке из 2014. и спасли се потопа у време киша


Подсећајући на то да је у систем одбране од поплава на територији Свилајнца током последње три године инвестирано више од 600 милиона динара, челник Општине Предраг Милановић најављује решавање још једног, ништа мање важног проблема.

- Започели смо прву фазу изградње система за наводњавање, па наши пољопривредници више неће морати да гледају у небо и питају се хоће ли да падне киша. Наиме, сачињен је пројекат за 1.050 хектара обрадивих површина, а инсталирање савремене опреме ће коштати око 400 милиона динара, колико ћемо обезбедити из кредита ЕБРД - закључио је Милановић.

Пузовић и Милановић у селу Суботица Фото З. Глигоријевић


ЗАДОВОЉНИ МЕШТАНИ

ДОК Славиша Јовановић из села Суботица каже да коначно мирно спава јер је Ресава - која им живот значи, али га је и загорчавала - коначно укроћена, председник тамошње Месне заједнице Љубиша Петровић, који обрађује тридесетак хектара, верује да ће им систем за наводњавање омогућити да се окрену и повртарству, а не да, као досад, буду оријентисани искључиво ка узгоју кукуруза и пшенице.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

stevo

12.02.2020. 10:53

Zašto evri zajedno sa dinarima, nemojte nas samo muntati pismeni smo za toliko, ako nam je dinar valuta izražavajte se po tome.Uraditi veštačka jezera na visovima i planinama i sistemom kanala omogućiti navodnjavanje kao i zaštitu od pošara šumskih površina, milina.Ima gde da se ulaže i gde da se uloženo vrati-ja opet stadioni ništa neće doneti a ni vratiti osim spomenika kojih iz prošlih vremena imamo mnogu (odnosi se na zapužtene objekte i fabrike, itd).