ТОКОМ састанка министра просвете Младена Шарчевића са представницима локалних самоуправа и фабрика у Крушевцу и Трстенику, договорено је да на територији Расинског округа буду отворена два центра за усавршавање младих научника.

Трстеничани очекују да се у старом погону "Микролектронике", у округу "Прве петолетке - Наменске", отвори Центар за роботику и вештачку интелигенцију, док би Крушевљани на Јастрепцу, уз подршку корпорације "Трајал", могли да добију Центар за екологију.

- Центри изврсности су тематски осмишљени да буду део регионалне мреже, а за месец дана ће бити отворен први од њих, који ће се у Београду ослањати на научни потенцијал тамошњег универзитета - истакао је министар Шарчевић.

Трстеник ће, тако, због одличног географског положаја, умрежавати наученике са универзитета у Нишу и Крaгујевцу, а подршка ће бити овдашња индустрија, те Техничка и Висока школа струковних студија.

- Центар за роботику ће научницима представљатти још извеснију будућност, тим пре што су "Петолеткине" фабрике одувек предњачиле по примењивању нових технологија. Ученици из читаве Србије ће моћи да се обучавају код нас, а биће места и за заинтересоване за преквалификацију, те додатно усавршавање - каже први човек Трстеника Александар Ћирић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ајфелова кула у срцу Тамнаве: Миливоје (61) донео дух Париза усред Уба


Закључујући да ће Србија у потпуности бити спремна за све изазове индустријске револуције 4.0, министар Шарчевић је прецизирао да је међу три центра за екологију Јастребац препознат као локација за базично изучавање загађења ваздуха, док ће се опасностима по воде, односно земљиште бавити центри у Сремској Митровици и Засавици.

Шарчевић и Ћирић (у средини) са сарадницима


СТРАТЕГИЈА

РЕГИОНАЛНА мрежа такозваних центара изврсности подразумева да ће током наредне деценије бити изграђено чак 20 таквих пунктова - као део Стратегије образовања и науке до 2030, која ће бити представљена кроз сет платформи посвећених различитим нивоима школовања.