У селу Ратково у општини Оџаци започета је изградња три од предвиђених седам кућа које ће чинити реплику праисторијског насеља. Куће ће бити направљене на локалитету Багер бара, у стилу винчанске културе, која је била заступљена између петог и четвртог миленијума пре нове ере. Замишљено је да копија ранонеолитске насеобине доводи на Багер бару туристе и школске екскурзије и да буде место за организовање културних манифестација и кутак за дружење Ратковчана.

- Насеље ће, заправо, бити историјско-биолошки парк. Куће ће подражавати живот неолитског човека, а на обали језера Багер баре биће подигнута сојеница и направљена поставка рибарског алата којим су се служили праисторијски људи - наводи Милан Дошен, члан риболовачког удружења "Багер бара Ратково" и сеоске задруге "Сува међа", који управљају радовима и стараће се о насељу.

Неолитско насеље у Раткову гради се на иницијативу овдашњег зидара Радољуба Николића, познатијег као Мајстор Боби, већ искусног у археолошким реконструкцијама.

- Куће ће, по узору на винчанске, бити направљене од земље, блата и прућа и покривене сламом или трском. Људски организам се најлагодније осећа у кућама од оваквог материјала - истиче Мајстор Боби, који је "праисторијско" село прошле године завршио на огледном добру "Радмиловац" Пољопривредног факултета у Београду и започео у Стапарској бањи код Ужица.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ајфелова кула у срцу Тамнаве: Миливоје (61) донео дух Париза усред Уба


С обзиром на то да су се Винчанци бавили земљорадњом и сточарством, које није било номадског типа, у насељу на Багер бари биће направљени објекти за стоку и органске баште.

- У плану је да се гаје аутохтоне расе оваца, говеда, коња и коза, а у баштама ће неизоставна бити спелта, најстарија врста житарице, присутна и у винчанској цивилизацији. Из "праисторијског" насеља ће бити понуђена здрава храна, месна, млечна и биљна, што ће бити и шанса за опстанак малих пољопривредника у Раткову - напомиње Дошен.

Милан Дошен / Фото М. Станимировић


Подизање насеља биће настављено у априлу, а кад куће буду завршене, биће направљена висока дрвена ограда, која ће заклонити поглед на електричне стубове и остале знакове модерне цивилизације, да се посетиоцима не би покварио доживљај боравка у неолитском амбијенту.


СМЕСА КАО ДАНАС

Стручну помоћ изградњи "праисторијског" села у Раткову пружа Драган Јанковић, кустос Музеја града Београда на археолошком налазишту Винча, који истиче завидно градитељско умеће Винчанаца.

- Њихове куће нису биле облепљене блатом, него су биле "малтерисане" смесом глине, песка, плеве и воде. То је данас хит материјал у градњи еколошких кућа - наглашава Јанковић.