КЊАЖЕВСКО-српски театар у Крагујевцу, најстарије позориште у Србији - јужно од Саве и Дунава, на Сретење обележава 185 година од прве представе изведене у престоници нове државе. Поводом овогодишњег јубилеја ансамбл припрема представу "Бриши од своје жене" Реја Кунија, у режији Ферида Карајице.

Значајна годишњица се обележава у знак сећања на представу Јоакима Вујића "Фернандо и Јарика", која је у Крагујевцу одиграна 1835. године, у част кнеза Милоша Обреновића и тадашњих чиновника и народних посланика. Главни глумац и режисер је био Вујић, а музику је компоновао Јожеф Шлезингер. Након сретењске премијере настаје пауза која је трајала све до друге половине 19. века, када су организоване аматерске "позоришне трупе" почеле да изводе бројне представе. Трагови објекта тадашње Типографије, нажалост - не постоје, скоро да нема ни података о кућама где су аматерски ансамбли изводили представе.

Почетком 21. века археолози су безуспешно у непосредној близини здања Прве гимназије ископавњем покушали да пронађу темеље зграде у којој су одигране прве представе.

На иницијативу Бранислава Нушића, 1935. године, у Крагујевцу се организује први професионални театар - Народно позориште града, али је његов рад убрзо прекинуо Други светски рат.

Према речима Милоша Крстовића, директора крагујевачког КСТ, овогодишњи репертоар је својеврсни омаж неким од најуспешнијих представа, током деценија, као што су - "Наши синови" и "Ружење народа". Биће то и прилика да се публика подсети на све уметнике који су стварали историју Театра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ајфелова кула у срцу Тамнаве: Миливоје (61) донео дух Париза усред Уба


- Позоришни живот у Крагујевцу након Јоакимовог времена је мењао своје формално лице - каже Крстовић. - Наш Театар, у облику каквог га данас знамо, практично постоји од 1944. године. Театар се последњих година враћа на позоришну мапу Србије и региона. Без обзира на историјске недаће током скоро два века, стручњаци се слажу да је камен темељац позоришне уметности у новој Србији постављен управо у центру Шумадије.


ПРОМЕЊЕН НАЗИВ

ОД изградње постојећег објекта, почетком седамдесетих година прошлог века, позориште носи назив Театар "Јоаким Вујић". Руководство Театра је 2007. године, званичницима локалне самоуправе предложило да позориште добије назив КСТ, што је Скупштина града подржала.


ПОСТОЈБИНА СРПСКИХ БАРДОВА

ПОЗОРИШТЕ у Крагујевцу је после Другог светског рата однеговало плејаду врсних уметника који су оставили дубок траг у историји позоришне уметности Југославије. Међу њима су - Мија Алексић, Љуба Тадић, Бранислав Цига Јеринић...

Они су крајем осамдестих година прошлог века били први добитници Статуете "Јоаким Вујић", сада већ престижног признања, које је установљено 1985. године. На списку лауреата за изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији су и - Данило Бата Сојковић, Бора Тодоровић, Властимир Ђуза Стојиљковић, Мира Ступица, Стево Жигон, Петар Краљ, Миша Јанкетић, Душан Ковачевић, Мира Бањац...