Из бироа у ђачке клупе: Национална служба за запошљавање у Кикинди обучава, али и школује незапослене

Р. Шегрт

10. 02. 2020. у 16:00

Из бироа у ђачке клупе: Национална служба за запошљавање у Кикинди обучава, али и школује незапослене

Сваки други са евиденције НСЗ нема основну школу

Пре квалификација многи са евиденције похађали наставу у основним школама

МЕЂУ петорицом незапослених мушкараца који су преко Националне службе за запошљавање у Кикинди завршили обуку за руковаоце грађевинским машинама је и Роберт Киш. Он је, међутим, пре ове квалификације, стекао и сведочанство о завршеном основном образовању. Такође преко НСЗ.

Киш је један од оних који нису имали завршену комплетну основну школу, па су, пре него што су ушли у кабину машине, морали да седну у школску клупу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Протест у Великој Плани због пребијања младића до смрти: Око 500 грађана у шетњи, на челу колоне родитељи и брат настрадалог Стефана Филића (ВИДЕО)

- Прошле године су 84 особе похађале наставу за функционално образовање одраслих, која се изводи у четири основне школе у Севернобанатском окугу. За подручје Кикинде то су школе у Руском Селу и Мокрину. Те људе после укључујемо у обуке које организујемо за потребе тржишта рада како би стекли неку квалификацију. Чак им дајемо предност приликом одабира кандидата за одређене обуке - каже Јелена Митровић, директорка кикиндске филијале НСЗ.

Кандидати са евиденције незапослених за руковаоце грађевинским машинама обучавали су се три месеца, а имали су и додатних 20 дана праксе у СЗР "Грађевинар Бране", који је био извођач комплетне обуке. Овакав кадар потребан је послодавцима у Кикинди, па су се два кандидата већ запослила, а један је Јанош Санто (56):

- Откако је фирма пропала пре десет година, без посла сам. У међувремену сам радио разне послове, као радник обезбеђења, виљушкариста и неке друге. Немам услове за пензију, па сам морао да се преквалификујем. Чим сам завршио обуку за руковаоца грађевинским машинама, нашао сам посао. До сада сам остварио 25 година радног стажа - каже Јанош.Пратећи потребе тржишта рада, НСЗ је за незапослене у Кикинди организовала и основну информатичку и обуку за кројење и шивење и паковање текстилних производа. Планирано је и обучавање за оператере на ЦНЦ машинама. За неквалификоване раднике предвиђено је оспособљавање за помоћног кувара и виљушкаристу. Како каже Јелена Митровић, чак половина људи без запослења, од око 3.000 са њихове евиденцији је без основне школе.

МАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ

ПРЕМА подацима кикиндске филијале НСЗ на крају прошле године на евиденцији је било нешто мање од 3.000 незапослених особа. У Севернобанатском округу је око 6.800 људи без сталног запослења, што је знатно мање него пре шест година.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације