ЛЕКАРИ у Кикинди имају пуне руке посла. Сваког дана од почетка другог полугодишта у Дечјем и школском диспанзеру све је већи број малишана која имају прехладу, а педијатрима се у том периоду јавило скоро 4.000 деце. Код двоје предшколаца регистрован је вирус грипа типа АХ3.

Тиме су се потврдиле прогнозе епидемиолога из Завода за јавно здравље да се ширење обољења очекује тек у фебруару, јер је вирус грипа типа АХ1Н1 и типа Б код двоје одраслих пацијената потврђен 24. јануара.

За три недеље од почетка другог полугодишта у Школском диспанзеру лекари су прегледали чак 1.904 пацијента, а код 199 школараца дијагностикована су обољења слична грипу.


Прочитајте и: Prva žrtva u Braničevskom okrugu: Požarevljanin preminuo usled gripa


- Већ прве недеље после распуста у Дечјем диспанзеру прегледали смо 670 болесне деце, од којих је 20 имало обољења слична грипу. Недељу касније имали смо још 205 оболелих, а њих 37 је имало обољења налик грипу. Прошла недеља је била "ударна", јер је у диспанзеру било око 1.000 пацијената, а обољење је дијагностиковано код 96 деце - изјавила је др Весна Томин, начелница Дечјег диспанзера.

Оваква ситуација није изненађење, јер је пре десет дана, када је грип типа АХ1Н1 и типа Б потврђен код двоје одраслих пацијената, епидемиолог Татјана Караћ из Завода за јавно здравље изјавила да се пораст броје оболелих тек очекује. Симптоми обољења су висока температура, малаксалост и болови у целом телу.


ЗАБРАЊЕНЕ ПОСЕТЕ БОЛНИЦАМА

Још пре десет дана уведена је мера забране посете пацијентима који се налазе на лечењу у болницама у Кикинди, Сенти и Новом Кнежевцу. Да би се спречило ширење вируса грипа, од тада нису дозвољене ни посете Геронтолошком центру у Кикинди.