СВЕЧАНИ програм и наступ талентоване деце која чувају успомену на највећег српског светитеља Светог Саву у Кањижи остали су у сенци непримерене беседе православног свештеника Јовице Мојсиловића. У беседи је изнео и свој лични суд и њиме увредио и Србе и Мађаре који вековима живе заједно у овој општини на самом северу земље.

- На велику жалост и несрећу, за ових десет година колико сам у српској Кањижи, имао сам прилику да видим пропаст појединаца који носе српско име и презиме али се нимало не осећају Србима, а има их овде у сали. Да ли зато што су глупи и прости, или су због брачне постеље заборавили ко су им били родитељи и ко су и шта су - поручио је протојереј Мијсиловић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Прва идеја о уједињењу свих Срба

- Поручујем и позивам своје сународнике да се не играју мојим националним осећањима. Од пре неколико месеци постоји договор о постављању споменика краљу Петру Првом, а ако не испуните своје речи, онда сте ви нељуди. Али, имаћете споменик у центру града, као што имате јарбол српски. И неће бити споменик од, како смо га замислили метар и по, него ће бити од десет и мораћете га гледати. Ово је последње упозорење!

Снимак свештениковог говора врло брзо проширио се друштвеним мрежама и изазвао бурне реакције јавности. Општински одбор Савеза војвођанских Мађара је оценио да је свештеник својим иступом ширио националну нетрпељивост. Од наступа протојереја Мојсиловића оградио се и кањишки одбор Српске напредне странке.