Свештеник на светосавској академији вређао Србе и Мађаре? Скандал у Кањижи, беседа поделила јавност (ВИДЕО)

Ј. Л.

04. 02. 2020. у 22:13

Свештеник на светосавској академији вређао Србе и Мађаре? Скандал у Кањижи, беседа поделила јавност (ВИДЕО)
Снимак свештениковог говора врло брзо проширио се друштвеним мрежама и изазвао бурне реакције

СВЕЧАНИ програм и наступ талентоване деце која чувају успомену на највећег српског светитеља Светог Саву у Кањижи остали су у сенци непримерене беседе православног свештеника Јовице Мојсиловића. У беседи је изнео и свој лични суд и њиме увредио и Србе и Мађаре који вековима живе заједно у овој општини на самом северу земље.

- На велику жалост и несрећу, за ових десет година колико сам у српској Кањижи, имао сам прилику да видим пропаст појединаца који носе српско име и презиме али се нимало не осећају Србима, а има их овде у сали. Да ли зато што су глупи и прости, или су због брачне постеље заборавили ко су им били родитељи и ко су и шта су - поручио је протојереј Мијсиловић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Прва идеја о уједињењу свих Срба

- Поручујем и позивам своје сународнике да се не играју мојим националним осећањима. Од пре неколико месеци постоји договор о постављању споменика краљу Петру Првом, а ако не испуните своје речи, онда сте ви нељуди. Али, имаћете споменик у центру града, као што имате јарбол српски. И неће бити споменик од, како смо га замислили метар и по, него ће бити од десет и мораћете га гледати. Ово је последње упозорење!

Снимак свештениковог говора врло брзо проширио се друштвеним мрежама и изазвао бурне реакције јавности. Општински одбор Савеза војвођанских Мађара је оценио да је свештеник својим иступом ширио националну нетрпељивост. Од наступа протојереја Мојсиловића оградио се и кањишки одбор Српске напредне странке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

darko

05.02.2020. 06:29

Ne mogu da vidim neki nacionalistički ispad nego čoveka razočaranog u lažljive i prevrtljive usgrađane.Opet...sve je to stvar tumačenja..neko želi da vidi ovo a neko ono.

Оно што је у држави Србији није несрпско?

05.02.2020. 06:31

Чиме је то овај свештеник ширио националну нетрпељивост? Зар тиме што је опоменуо општинске власти да још нису донеле одлуку о подиазњу споменика најзначајнијем српском краљу Петру Првом Караађорђевићу Ослободиоцу. Можда зато што је рекао да је Кањижа српска у држави Србији. Па зар није у држави Мађарској сваки град мађарски без обзиар на то који је састав становништва? Зар нису српски Косово и Метохија у држави Србији без обзира на то што је неко дошао силан из света да отме српске оев области?

Slavko

05.02.2020. 06:33

ne treba na njega obraćati pažnju, njega su oterali iz čisto srpskog mesta samo zato što je bio dobar predstavnik Srpske pravoslavne crkve. crkva je ta koja treba da vodi računa o svojim kadrovima... važno je da su se sns radikalno ogradili od svog člana

Драгољуб Збиљић

05.02.2020. 09:16

Хвала Новостима што су преко видео записа омогућили да изворно чујемо шта је рекао протојереј Јовиац Мојсиловић. Није нам јасно откуд такав застрашујући наслов у овом тексту. Зар је застрашујуће што је опоменуо локалну власт да ни после више месеци од обећања није пристала да испуни обећање о враћању споменика Петру Првом Ослободиоцу у Кањижи? Ако су комунисти оборили споменик најзначајнијем српском краљу, зар тај споменик не треба поново подићи? Зар нашу власт у локалу не смемо да споменемо?

Драгољуб Збиљић

05.02.2020. 12:29

Не наседајмо на измишљења "вређања" у Кањижи! Не бацајмо сумњу у искрено данашње пријатеељство Срба у Србији и Мађара и у Мађаарској и у Србији. Имајмо на уму да никада није било већег пријатељства ова два, некада завађана народа, а већ дуже време у добу златног међусобног односа, посебно од доалска гдина Орбана на власт у Мађарској. А знамо и то да су и Мађари у Србији часно бранили нашу бомбардовану државу Србију, ишавши у прве редове. Зато, не измишљајмо "увреде" којих, очигледно, није било!

Pink Floyd

05.02.2020. 13:15

Daj Bože više ovakvih sinova srpskog naroda u Srbiji! Unuci komunizma opranih mozgova i dalje u duhu samoporicanja, prave štetu srpskom narodu. Živeo protojerej Mojsilović.