Сушно лето и јесен утицали су на масовније појаве глодара на пољима Поморавља, пре свега пољских мишева и волухарица, изјавила је данас саветодавац за заштиту биља Пољопривредне саветодавне стручне службе за Поморавски округ у Јагодини Љиљана Јеремић.

"Усеви стрних жита и луцерке су им посебно погодни, стрна жита због густог склопа, а луцеришта због експлоатације дуже година и непримењивања агротехничких мера током вегетације", рекла је Јеремић Танјугу.

Примене агротехничких мера, орања, култивирања, оштећују се ходници и уништава део популације глодара, док остали траже нова станишта, а тога нема код дугогодишњих усева.

Густ усев стрних жита и вишегодишњи усеви одлични су заклон од птица, природних непријатеља глодара, док осипање зрна приликом жетве представља додатну храну глодарима, објаснила је Јеремић и истакла да се обрадом земљишта и припремом за наредни усев долази до значајнијег уништавња глодара.

Јеремић је истакла и да је "уништавање глодара отежано због тога што су то врсте које се селе на суседне парцеле и потребно је обавити сузбијање на већим површинама, како на усевима, тако и на пољопривредним површинама, да би се постигли бољи резултати".

"Уз агротехничке мере, неопходна је примена хемијских препарата, крајем јесени и сада, почетком пролећа, посебно ако се утврди критична бројност", рекла је Јеремић.

Она је препоручила пољопривредницима да хемијско сузбијање почну за пољску волухарицу ако евидентирају пет рупа по ару, а код пољског миша ако утврде једну активну рупу по ару.