УПРКОС чињеници да за проблем аеро--загађења нема брзог лека, ужичка локална самоуправа ће током ове године издвојити више новца за ублажавање катастрофалног стања у граду на Ђетињи, а једна од мера је и удвостручавање износа намењеног повећању енергетске ефикасности.

- Јасан план конкретних мера подразумева суфинансирање уградње квалитетније столарије, термичку изолацију, те набавку котлова на гас и пелет. Циљ је смањење штетних емисија кроз уштеде у енергентима и коришћење еколошких горива. Досад смо на овај начин финансирали улагања у више од 600 објеката, а ове године ћемо 40 милиона уложити у још око 400 зграда - каже градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

Друга мера ће се спроводити уз подршку Министарства за заштиту животне средине - реализацијом пројекта под називом "Удахнимо живот природи", па ће град кроз планско пошумљавање добити десетак хектара нових зелених површина.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УСКОРО СА МАСКАМА НА УЛИЦУ: Највећи, пети степен загађености ваздуха јутрос у Београду, Новом Саду и Ужицу

- Током марта очекујемо финансијску помоћ државе од око 80.000 евра, да бисмо обавили конверзију котларнице у Центру за мајку и дете са мазута на гас, јер она греје и Дом здравља, али представља један од већих загађивача у јавном сектору и налази се у средишту града. Иначе, ове и наредне године ћемо издвојити по 50 милиона динара за израду пројектне документације намењене комплетној реконструкцији Здравственог центра, јер Канцеларија за управљање јавним улагањима догодине планира да и њихову котларницу "скине" са мазута и пребаци на биомасу и гас - наглашава први човек Ужица.


Петковић и Ђенићева (десно) са сарадницима Фото СГ у Ужицу

САДНИЦЕ ЗА ЛОЖИШТА


- ПОКРЕТАЊЕ акције назване "6.000 стабала за 16.000 ложишта" је најбољи метод дугорочног решавање питања квалитета ваздуха и заштите животне средине. Да би тај подухват успео, неопходно је да волонтерски учествује што већи број наших суграђана. Јер ако на једном хектару посадимо 2.500 садница, планираних 16.000 значи проширење ужичког зеленог појаса за више од шест хектара - каже заменик градоначелника Иван Станисављевић (на слици), уз напомену да овогодишње пошумљавање у сарадњи са Министарством заштите животне средине представља наставак лане започетог пројекта и независно је од ужичке локалне акције.

ОПРЕМА

ДУЊА Ђенић из Одељења за заштиту животне средине и одрживи развој истиче да је Аутоматска мерна станица додатно опремљена, па Ужичани сада у реалном времену могу да прате стање квалитета овдашњег ваздуха.