НА месту оронуле и урушене чатмаре у Карађорђевој улици у којој jе пoзнати српски песник и сликар Ђура Јакшић боравио неколико месеци подигнута је реплика, у којој ће се окупљати крагујевачки уметници, али и сертификовани произвођачи вина из центра Шумадије. Свечано отварање новог здања заказано је за следећи месец.

Према речима Миљана Бјелетића, члана Градског већа за културу, у подрумском делу објекта изграђен је простор за промоцију шумадијских вина, док ће остатак куће бити намењен за културно-уметничке садржаје.

- За изградњу својеврсног кутка за уметнике и боеме, који је изграђен по узору на шумадијске куће из 19. века, Градска управа у Крагујевцу је обезбедила више од 30 милиона динара - каже Бјелетић. - Швајцарска агенција за развој уложила је 35 одсто тог износа, док је Крагујевац из буџета за тај посао издвојио око 20 милиона динара. Ресорно градско веће ће у сваком смислу подржати одржавање културних манифестација у том објекту, попут књижевних вечери, изложби и других презентација уметника значајних за центар Шумадије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Срушена кућа Ђуре Јакшића

Надлежни у крагујевачкој локалној самоуправи су две деценије разматрали како да реше проблем урушене куће. Пре седам година су поставили заштитну ограду, како би заштитили пролазнике од могућег рушења објекта.


САЧУВАНА СЕЋАЊА НА ПЕСНИКА И СЛИКАРА

И ПОРЕД више иницијатива из центра Шумадије, надлежне републичке институције аутентични објекат нису прогласиле спомеником културе, па је актуелна локална самоуправа одлучила да изградњом реплике на својеврстан начин сачува сећање на боравак познатог српског боема у Крагујевцу.

Један од предлога овдашњих стручњака у претходне две деценије био је и да се кућа са околним уџерицама сруши, како би се на том простору изградио кружни ток, који би у великој мери растеретио саобраћајну гужву у центру града, али то решење није прихваћено.