ПОДУНАВСКИ округ је током последњих 12 година изгубио више од 20.000 становника. Наиме, природни прираштај је у све већем "минусу", а најновији подаци указују на то да годишње умире двоструко више људи него што буде новорођенчади.

Стопа наталитета износи само 7,8 и има тенденцију смањивања, па не чуди то што анализа надлежног Завода за јавно здравље из Пожаревца показује да је лане на поменутом простору рођено само 1.468 беба. Истовремено, преминулих је било 2.947.

Конкретније, од 2010, Смедерево, Смедеревска Паланка и Велика Плана су заједно остали без 20.214 становника. Овај податак је још алармантнији ако се зна да у Великој Плани, на пример, има само 38.000 житеља.

- Најугроженија је Смедеревска Паланка, где је забележена стопа од -11,63 одсто - наведено је у извештају специјалисте социјалне медицине др Весне Живановић.

У Смедеревској Паланци је током 2018. рођено 300 беба, а умрло 833 људи, па је локална самоуправа у борби за побољшање укупне демографске слике најпре више него удвостручила новчани износ који породиљама следује из општинског буџета.

- За прворођено дете сада издвајамо по 30.000 динара, а за ову годину је та врста давања пројектована на чак три милиона - каже први човек Смедеревске Планке Никола Вучен, напомињући и то да је средином прошле године формиран и одбор који се бави унапређењем популационе политике.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Косово подржава вернике у Црној Гори: Литија и молебан у Косовској Митровици (ФОТО/ВИДЕО)


И Велика Плана намерава да ове године повећа износ помоћи породицама које су добиле нове чланове...

- Тренутно за свако новорођенче издвајамо по 21.000 динара, а незапослене породиље добијају још по 15.000 у три рате - каже први човек тамошње локалне самоуправе Игор Матковић.


Детаљ из Породилишта у Смедереву,Фото Н. Живановић

У Смедереву се трудницама исплаћује једнократни износ од по 25.000, а породиљама по 15.000 динара. Градоначелник Јасна Аврамовић је недавно предложила да се накнада породиљама удвостручи. За двојке, тројке или више деце истовремено, градска накнада износи 100.000 динара.


ОПЛОДЊА

У СМЕДЕРЕВУ ће право на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу моћи да остваре и парови који већ имају једно дете, а локална самоуправа ће уместо два, убудуће суфинансирати четири покушаја.

Смедеревска Паланка је ове године за вантелесну оплодњу определила два милиона динара - двоструко више него лане.