УКУПНО 44 деце са Косова и Метохије и то њих тридесеторо из Штрпца а четрнаесторо из Гораждевца са својих шесторо наставника, ових дана су гости вршњака у Новом Саду, а у среду је за њих у Градској кући градоначелник Новог Сада Милош Вучевић организовао пријем.

Малишани бораве у, како кажу, "лепом и тако мирном Новом Саду", у организацији Удружења грађана "Нови Сад". Биће седам дана гости ученика основних школа "Светозар Марковић Тоза" и "Жарко Зрењанин". Назив акције "Свим срцем за осмех детета" потпуно је оправдао поверење - деца са Космета не скидају осмехе с лица. Град им се допада, људи су срдачни и свуда их, веле, дочекују братски.

У разговору са децом, наставницима и организаторима, градоначелник Вучевић рекао је да је ова акција осмишљена тако да деци која живе у далеко тежим условима од оних у Војводини и Новом Саду, покаже да нису сама и да имају другаре, своје вршњаке и у другим градовима Србије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Косово подржава вернике у Црној Гори: Литија и молебан у Косовској Митровици (ФОТО/ВИДЕО)


- Мислимо на њих и помажемо колико можемо и то не неким великим и јаким паролама, него другарским и братским односом. То је лепа другарска, вршњачка прича са пуно емоција. У контексту је, нажалост, околности да је место где они живе на КиМ претворено у својеврсни гето у 21. веку, усред Европе. Они тамо имају потпуно друге услове за одрастање, а ово је прилика да им барем ових дана покажемо да бринемо и мислимо о њима - рекао је новосадски градоначелник.


Вучевић и Бајшански,Фото Град Нови Сад


Директор Основне школе "Стаја Марковић" из Штрпца, Чедомир Николић, казао је да српска деца на Космету ретко имају прилику да се друже с вршњацима, ретко могу да слободно шетају улицом и да путују, па овакве посете много значе.

- Пошто се у Штрпцу налази Брезовица, скијашки центар, имамо жељу да и деца из Новог Сада дођу код нас да се дружимо - рекао је Николић.


РУЖНЕ СЛИКЕ

ПРЕДСЕДНИК Удружења грађана "Нови Сад" Горан Бајшански је истакао да је циљ овог пројекта да се кроз свакодневне активности и дружење, деца растерете и макар повремено ослободе ружних слика које за њих носи свакодневица и које су већ дуже време саставни део њихових живота.