У Врбасу ће на пролеће почети изградња објекта са 14 станова за избеглице из Хрватске и БиХ. На конкурс за доделу станова јавило се 28 породица, од којих је протеклих дана општинска комисија, у сарадњи с Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије, изабрала половину стамбено најугроженијих.

Према речима Данијеле Илић, чланице Општинског већа задужене за социјална питања, кров над главом за 14 породица обезбедиће се у оквиру заједничког регионалног програма Србије, БиХ, ЦГ и Хрватске, уз подршку УНХЦР, ОЕБС и Банке за развој Савета Европе. Највећи донатор биће ЕУ, а уз њу САД.

Предвиђено је да станови буду изграђени до краја 2020. године. За самце и породице од два члана станови ће бити од 20 квадратних метара, а повећаваће се за по 10 квадрата за сваког наредног члана домаћинства.

- Конкурс за станове расписан је још почетком 2018. године, али су строга процедура и низ контрола спречили да процес буде брже окончан. Најважније је да ће 14 породица после 25 година, колико су у избеглиштву, коначно добити трајан смештај. Они који нису "прошли", имају рок од 15 дана да упуте жалбе и примедбе Општинском већу - рекла је Илићева.

Председник општине Врбас Милан Глушац саопштио је да ће зграда са 14 станова бити подигнута у насељу Виногради, преко моста на Великом бачком каналу. Он је предочио да је одабрана парцела већ комунално опремљена и да ће, пошто је расписана јавна набавка, ускоро бити изабран извођач радова.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Породицама избеглих више станова

- У изградњу објекта биће уложено 500.000 евра. Будући станари решиће се кирије под којом су дуго становали, а зграда ће допринети урбанистичком уређењу насеља Виногради - истакао је Глушац.

Међу онима којима ће бити додељени станови је и породица Ратомира Пајовића, досељена из Горажда, у БиХ.

- Стигао сам у Врбас са женом, троје деце и мајком, која више није жива. Становали смо све време приватно, и ја сам радио приватно дан и ноћ, не бирајући послове. Тренутно плаћамо кирију 90 евра - казао је Пајовић.

Са избеглицама које су добиле станове биће закључени уговори о закупу на шест месеци, после чега ће моћи да их откупе по цени упола нижој од тржишне. Рок за исплату стана биће до 20 година.

ЗА ТРИ ГОДИНЕ 110 ЗБРИНУТИХ

У општини Врбас, где је током деведесетих година дошло око 2.500 избеглица, локална самоуправа успела је да обезбеди кров над главом за 187 породица. Глушац наводи да је од 2013. до сада из општинског буџета издвојено више од 80 милиона динара за стамбено збрињавање избеглих и интерно расељених. Само у последње три године је збринуто 110 породица, куповином сеоских кућа и пакетима грађевинског материјала.