ДРОГА је за 15 година у Сивцу, селу са око 8.000 становника у општини Кула, однела чак 15 младих живота. Умрли су зависници од хероина, махом у својим раним тридесетим годинама. "Бели прах" су користили у просеку од 12 до 15 година.

Иако је статистика неумољива, мештани тврде да је Сивац неправедно извикан као "бело село", наводећи да је наркоманија раширенија у друга два насеља у општини - Црвенки и Кули, у којима се то не "види", јер није вођена евиденција о броју "жртава" психоактивних супстанци. Необично је, ипак, да се дрога "запатила" у Сивцу, који је, за разлику од Црвенке и Куле, типично пољопривредно насеље. Конзументи марихуане у овом селу себе у шали зову "нарко-паори".

- Нетачно је, како неки причају, да у селу има 200 "тешких дрогераша". Има неколико стотина наркомана, од којих већина конзумира марихуану, а неколико десетина је на хероину - каже Горан Влаховић, члан Савета МЗ и наставник историје у сивачкој основној школи.

Главни борац против наркоманије у Сивцу је Владан Мијатовић, који је одлучио да се, као волонтер, супротстави овој пошасти након што је на годишњици мале матуре сазнао да је чак седморо из његове генерације, стасале за средњу школу почетком деведесетих, умрло од предозирања дрогом. На његову иницијативу је у главној улици постављена табла "Сивац у борби против наркоманије".

У селу су организоване многе радионице за сузбијање наркоманије, у сарадњи са Заводом за јавно здравље у Сомбору и заједницама за помоћ зависницима од дроге - "Земља живих" манастира Ковиљ код Новог Сада и "Хосана" у Старом Жеднику код Суботице, под окриљем Католичке цркве.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Дечак (16) био одликаш, па после смрти мајке почео да дилује хероин: Шта се крије иза проналаска дроге у дворишту Шесте београдске гимназије

- На тим радионицама најупечатљивија су била сведочења излечених наркомана из Хуманитарно-терапијске заједнице "Хосана", која су подстакла неке од зависника у Сивцу да одлуче да се "скину" са дроге - наглашава Мијатовић. -"Хосана", због финансијских проблема, више не збрињава штићенике, али се зависници из Сивца и даље могу обраћати за помоћ на телефон ове заједнице, назначен на инфо-табли. Свештеник др Маринко Стантић и даље пружа савете, а оне који желе да се излече упућује у "Земљу живих" или у центар за одвикавање у Међугорју у Хецеговини.

ПОЛИЦИЈА ТРЕБА ДА ПРЕСЕЧЕ

У СИВЦУ је откривена лабораторија за узгој марихуане, а више младића је завршило у затвору због неовлашћене производње и продаје опојних дрога.

- Не знамо за постојање крупних дилера у селу. Знамо да постоје "дилерчићи", који су се у то упустили првенствено да би дрогу обезбедили за себе. Дрога у село долази каналима које може да пресече само полиција - истиче Влаховић.