ВРЕМЕ је досад погодовало грађевинцима који у индустријској зони "Змич" код Параћина подижу општинску халу површине 3.000 квадрата.

Подсетимо, локална самоуправа је овај објекат још половином прошлог децембра, уговором, дала у закуп шведској компанији "Римастер", а ових дана се приводи крају израда бетонских конструкција. Следе монтажа челичног крова и затварање хале панелима, а онда ће на ред доћи израда подова и унутрашње уређење - све током фебруара.

До краја марта је предвиђено инсталирање производне опреме, па би "Римастер" половином априла, са локације коју тренутно користи, овде требало да пресели производњу.

Притом, из параћинске локалне самоуправе поручују да је ова хала само прва фаза изградње индустријског парка. У овдашњој Управи за инвестиције, која реализује пројекат чија вредност премашује два милиона евра, наглашавају и то да ће се градити још један мањи објекат, од 1.600 квадрата, а у следећој фази и трећи, површине између 3.000 и 4.000 квадратних метара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Све од неолита до доласка Римљана: Шта је откривено од археолошког наслеђа Параћина за две године

Како се индустријски парк буде ширио, тако ће и "Римастер" повећавати производњу и запошљавати све више радника, а плановима је дефинисано да их у пуном капацитету буде чак 1.000...

ЕВРОПСКИ СТАНДАРДИ

С ОБЗИРОМ на то да су захтеви "Римастера" веома високи, посебно када је реч о енергетској ефикасности, условима рада и еколошким стандардима објеката у којима раде, погон у Параћину ће бити попут било које, најсавременије хале у Европској унији. Због планираног енергетског пасоша знаног као "Грин А", грејање практично неће бити потребно, односно ако спољна температура "падне и на 20 степени испод нуле, унутра ће природно бити 14 у "плусу"...

РЕЗЕРВАЦИЈЕ

ОСИМ хале за Швеђане, у параћинскпј Индустријској зони се тренутно граде још објекти за још четири предузећа - једно инострано и три домаћа. У недавно отвореном блоку "Змича", још три фирме су резервисале парцеле и ускоро би требало да буду закључени купопродајни уговори. Од ова три инвеститора, један је из Немачке, а други из Француске.