Војводина годишње изгуби 10.000 душа: Покрајина уводи додатне мере за подстицај наталитета

Ј. СИМИЋ

25. 01. 2020. у 12:52

Војводина годишње изгуби 10.000 душа: Покрајина уводи додатне мере за подстицај наталитета

Фото П. Милошевић

Да би војвођанску популациону "њиву" подстакла да убудуће богатије рађа, Покрајинска влада је, по речима ресорног секретара Предрага Вулетића, за ову годину предвидела 650 милиона динара

У Војводини се годишње приреди више сахрана него славља поводом рођења новог члана породице. Невесео "скор" у корист морталитета износи 10.000 душа. Број житеља северне покрајине млађих од 15 година износи 15 одсто, а старијих од 65 година око 20 процената. Просечни становник АПВ има 43 године.

Да би војвођанску популациону "њиву" подстакла да убудуће богатије рађа, Покрајинска влада је, по речима ресорног секретара Предрага Вулетића, за ову годину предвидела 650 милиона динара, што је више од 60 одсто укупног буџета којим располаже Секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

- Већина од 45 општина у АП Војводини има барем једну меру за повећање наталитета. Њих 35 финансијски стимулишу рађање првенца у породици, укупно 22 обезбеђују средства и за друго дете, а 23 стимулишу рађање трећег и четвртог детета. Најчешће је реч о једнократним новчаним давањима - рекао је јуче новинарима у Новом Саду секретар Вулетић.

У овој години додатно ће бити финансирана куповина или адаптација кућа или станова породица у којима се роде треће и четврто дете. Средства су предвиђена и за незапослене мајке које роде треће и четврто дете. Почевши од 2018. издвајају се средства за бесповратну помоћ за решавање стамбеног питања породицама у којима се роди треће или четврто дете. Уз услов да већ немају у власништву стан или кућу, овим породицама се на конкурсу додељују средства.Претпрошле године на 55 породица расподељена су 63 милиона динара. Прошле године средства је добило 117 породица.

- У овој години планирамо за ту намену чак 300 милиона динара, а први конкурс расписаћемо у првој половини фебруара - најавио је секретар Вулетић.

Прочитајте и: Dačić uručio ključeve stanova za 10 izbeglih porodica: Novi domovi u Brusu

Предвиђен је и матерински додатак, односно новчана помоћ незапосленим мајкама које роде треће и четврто дете. Уз све мере које је за ову намену предвидела Република, Покрајинска влада је одлучила да им додатно финансијски помогне. Оне ће у периоду од две године примати по 15.000 динара.

У 2019. години ово право већ је остварило 657 незапослених мајки, а за исплату материнског додатка у 2020. години биће потребно 157,6 милиона динара.Претпоставља се да ће у 2020. години ово право остварити још око 840 незапослених мајки.

Статистика, иначе, говори да мајке у данашњој Војводини у просеку рађају прво дете рађају са 28,2 године, друго са 30,5, треће са 31,7, а четврто са 31,3 године.

Још један показатељ је врло речит - уз сва улагања у популационе мере,природни прираштај је 2011, а затим и од 216. до 2018. године био негативан и износио је око - 5,5 одсто. Овој бројци последњих година, без сумње, знатно доприноси и исељавање становништва у потрази за бољим условима живота, али све то како је рекао Вулетић, неће поколебати Покрајинску владу у намери да подстиче наталитет.

ЗАМРЗАВАЊА ЋЕЛИЈЕ ЕМБРИОНА

ПРАВО на суфинансирање вантелесне оплодње односиће се убудуће и на парове који чекају прво дете. Промењена је и старосна граница мајки са 42 на 44 године. Новина је и финансирање замрзавања ћелија ембриона. Право на ову помоћ Покрајине имаће и парови без деце који најмање годину дана живе на територији Војводине, а који су већ три пута искористили ту могућност од Републичког фонда здравственог осигурања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Tupi®

25.01.2020. 13:51

... ово је проблем виши од коронавируса, "фарме", задруге...