Кров над главом за 40 породица: Уручени кључеви станова избеглицама у Сомбору

Ј. БЕКИЋ

24. 01. 2020. у 23:28

Кров над главом за 40 породица: Уручени кључеви станова избеглицама у Сомбору

Избегличке породице са Дачићем и донаторима

Кључеве станова у насељу Нова Селенча данас им је уручио Ивица Дачић, први потпредседник Владе Србије и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица

САМО они који су отерани са својих огњишта могу да знају како се ми сада осећамо. Коначно имамо свој дом. Прошле су године, деценије потуцања по туђим праговима, и мало је рећи да смо срећни што смо то оставили иза себе. Најважније је то што моја унучад сад имају свој кров над главом.

Тако прича Ђорђе Поповић, избеглица из Јосип Дола код Огулина у Хрватској. Његова породица је једна од 40 расељних фамилија из Хрватске и БиХ која се скућила у Сомбору, у оквиру Регионалног стамбеног програма. Кључеве станова у насељу Нова Селенча данас им је уручио Ивица Дачић, први потпредседник Владе Србије и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица.

- Кључеве свог дома добили су суграђани који су, бежећи од ратне стихије на просторима бивше Југославије, нашли мир и уточиште у Србији - рекао је Дачић. - Од тих тужних догађаја прошло је и више од 20 година, али Србија је тек данас у прилици да им помогне да добију пристојан дом за своје породице.

Дачић је указао на то да још увек постоје многа тешка и отворена питања у односу са нашим суседима, и да смо сведоци сталних притисака и замена теза у међусобним односима. Подсетио је да се још трага за несталима и да још увек многе породице чекају одговоре о судбини својих најмилијих.

Прочитајте и: Dačić uručio ključeve stanova za 10 izbeglih porodica: Novi domovi u Brusu

- Зато, са овог места, желим да вам упутим поруку наде и замолим да славимо живот. Да овај дан буде ваш нови почетак на путу ка некој лепшој и безбрижнијој будућности, за коју сви ми у Влади напорно радимо - истакао је Дачић.

Ивица Дачић је подсетио да је Србија са ЕУ остварила успешну сарадњу оличену управо у Регионалном стамбеном програму, чији је циљ да стамбено збрине и обезбеди све породице са простора бивше Југославије које имају статус избеглих лица. Ови станови су део "Потпројекта 4", чија је вредност већа од 18 милиона евра, од којих је више од 16 милиона из донације Регионалног стамбеног програма.

ДОНАТОРИ

Програм стамбеног збрињавања избеглица финансиран је кроз донаторска средства. Према речима Ивице Дачића, велику захвалност дугујемо Европској унији као највећем донатору, али и свим државама појединачним донаторима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Дачо

25.01.2020. 07:12

što pre uselite ljude u stanove to pre sprečavate odlazak istih iz zemlje