ТАБЛА са натписом: "Продајем дедовину, светиње, образ, чак и душу", коју је недавно у свом дворишту - незадовољан радом локалних институција - поставио Ненад Недељковић из Лапљег Села је изазвала лавину коментара. Међутим, поред опречних мишљења житеља српских средина на централном Космету, оваквим порукама, каквих је било и досад, последњих дана је све више табли са контранатписима: да имања и светиње нису на продају!

- Неправде је увек било и, нажалост, увек ће неко бити незадовољан, али су претње исељавањем непримерене. Јер, и пре рата, многи Срби су тешко живели на Космету, али им на памет није падало да било кога уцењују, те продају имања и одлазе - каже новинар Радио Грачанице Драгана Станојевић, наглашавајући да, ипак, никада не треба одустати од борбе за правду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Вучићу помози! Продајем дедовину, светиње, образ и душу": Медицински техничар Ненад (35) из Лапљег Села ради као ложач и љут је због начина доделе помоћи и радних места

Људи су, каже, постали лакоми на новац, а овде све додатно поспешују понуде Албанаца, који српска имања купују по баснословним сумама...

- Овде су рођени наши преци, а ми част и светиње остављамо нашој деци - написао је на огради испред свог дома Никола Перић (25), из Грачанице, иначе незапослени саобраћајни инжењер и отац деветомесечног Дамјана, признајући и то да Срби на Космету углавном живе од помоћи своје државе, јер ретко ко успева да опстане од свог рада.

И Саша Ђорђевић (46), из Лапљег Села, каже да је, због сталних понуда да богато уновчи дедовину, у дворишту поставио таблу са поруком да не продаје ни кућу, ни имање. Не жели више икоме да било шта објашњава, али је одлучан да са супругом и троје деце остане у свом селу на централном Космету.

Никола Перић

СТАВ

- НИЈЕ у реду да претњом о продаји имања Албанцима уцењујемо државу, а неретко се догађа да то чине управо људи који су већ добијали какву-такву помоћ од државе Србије. Притом, мој отац је учествовао на конкурсу за бесплатну поделу пољопривредних машина, али није добио тражену сејалицу за кукуруз, па ће нам бити тешко да обрађујемо 15 хектара земље, али то није разлог да претимо продајом имања - каже Никола Перић.

Саша Ђорђевић