ГОДИНУ када обележава четврт века успешног рада Лесковачка школа стрипа "Никола Митровић Кокан" дочекала је на најбољи могући начин, јер је у последњих неколико месеци 10 њених полазника освојило чак 11 међународних награда. Признања су стигла у конкуренцији на стотине, па и хиљаде радова из великог броја земаља и значајан су мотив овим заљубљеницима у стрип да се још посвећеније баве деветом уметношћу.

У поткровљу Лесковачког културног центра затичемо тридесетак малишана и омладинаца који вредно вежбају. Међутим, атмосфера није школска. Више личи на неку добру забаву, па простором одјекују гласови деце која се шале и једни другима помажу. На столовима гомиле папира, оловака, тушева, а један од њих био је прекривен наградама које су минулих година стизале у Лесковац.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лесковачка школа стрипа је понос града

- Овде сам пре четири године доспела сасвим случајно и мислим да је то најбоља ствар коју сам икада урадила. Цртам од осме године. Волела сам то да радим више него да се играм играчкама. Другари нису разумели нити су придавали значај мојој љубави према цртању и због тога нисам била најдруштвеније дете. Тек када сам дошла овде упознала сам људе који имају слична интересовања. Убрзо сам освојила награду за стрип-каиш - прича Катарина Хаџи Јованчић (16).

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Стрипове са југа Србије читају на чак три континента

Признања јој највише значе због тога што њене родитеље чине поносним. Она већ сада помаже двојици предавача, Марку Стојановићу и Милошу Цветковићу, у раду са млађима, али није једина која има амбицију да ради са децом. Такву могућност не искључује ни Андреј Станојевић (13) коме је наставник Марко идол и то "чак три пута" већи од омиљеног му америчког стрип сценаристе, уредника и издавача Стена Лија.

- Ту сам од другог разреда основне школе. За четири године сам много тога научио и веома сам напредовао. Стварам стрипове различитих жанрова, а за све то највише сам захвалан Марку и Милошу који су ме подржали и бодрили и надам се да ћу једног дана бити попут њих. Као мали гледао сам велики број филмова из Марвелове продукције и цртао њихове ликове. Родитељи су приметили мој таленат. Уписали су ме овде и нису погрешили - закључује Андреј.

Анђела Пешић (17) стрипом се бави пет година иако и она црта од детињства. Недавно је у њене руке стигла прва награда са стрип фестивала у Милану.

Наш домаћин Марко Стојановић, стрип сценариста, овенчан великим бројем награда, био је врло млад када је наставио традицију оснивача ове школе Мије Кулића и Николе Митровића Кокана.

- Да није било њих двојице, питање да ли бих био у стрипу. Ја сам га волео, али када немаш неког ко ће да те упути и да ти да ветар у леђа, питање је шта би било без тог почетног импулса - истиче Стојановић, иначе наставник енглеског језика.

ИНОСТРАНСТВО

ВЕЛИКИ број полазника ове школе данас се широм Србије и света бави стрипом, илустрацијом, карикатуром или анимацијом. Већина те деце, када оду на студије, не враћа се у родни град. Школа има полазнике у Данској, Немачкој, Канади, чак и у Тајланду.