Двоје пацијената у Кикинди, мушкарац и жена, лече се од грипа типа АХ1Н1 и типа Б. Мушкарац је оболео од оба типа вируса и налази се на лечењу у Општој болници у Кикинди, јер је, иначе, хроночни болесник са кардиоваскуларним тегобама. Жена је заражена вирусом АХ1Н1 и након хоспитализације у болници, пуштена је на кућно лечење, потврђено је “Новостима” у Заводу за јавно здравље у Кикинди. Како даље сазнајемо, опште стање оба пацијента сада је добро. Међутим, ширења вируса тек се очекује.

- Очекујемо пораст броја оболелих, јер смо тек дијагностиковали појаву грипа. Ово је очекивано време, јер смо и прошле године у фебруару имали оболеле пацијенте. Почело је и друго полугодиште тако да ће број пацијената сигурно порасти – напомиње др Татјана Караћ, епидемиолог из Завода за јавно здравље у Кикинди.

Она истиче да је веома добро што је ове године на подручју Кикинде и Севернобанатског округа вацинисано дупло више грађана него прошле године, тако да је потрошено око 7.500 вакцина у округу, односно око 5.000 у Кикинди.

- Веома је важно да се ове године вакцинисао велики број здравствених радника. Иначе, још није касно за примање вакцине, јер се тек за три недеље од појаве грипа очекује већи број обољевања – објашњава Караћ.

Она саветује грађанима да воде рачуна и да не иду на посао ако оболе, а ако пак морају да иду на радон место, да обавезно користе маске.

- Неопходно је и одмарати се, јер уморан организам не може да се одбрани од вируса пошто долази до пада имунитета. Битна је и редовна исхрана. Марамицу треба бацати после прве употребе, а ако она није при руци треба кихати у надлактицу. Наравно, треба избегавати масовне скупове – саветује др Караћ.

Прошле године у Кикинди је од грипа преминуо младић од 24 године из Сенте, док је жена од 65 година из Кикинде приминула на клиници у Новом Саду. Њихова смрт има везе са грипом типа АХ1Н1, јер су обоје били оболели, али су имали и друга тешка хронична обољења.

МАСКУ ДА НОСЕ ОБОЛЕЛИ

- Маску треба да носе оболели, а не здрави људи. Оболели шире заразу. Грип се преноси путем капљица које се шире до два метра. Удаљеност после два метра сматра се безбедном – објашњава епидемиолог Татјана Караћ из Завода за јавно здравље у Кикинди.