Пожаревац у екологију улаже 512 милиона

Novosti Online / Д.Н.

24. 01. 2020. у 14:54

Пожаревац у екологију улаже 512 милиона

Фото: Д. Новковић

Ове године реализоваће се 21 пројекат везан за градњу и одржавање канализације, ширење топловода и сузбијање амброзије


ПОЖАРЕВАЦ – Буџетски фонд за заштиту животне средине у Пожаревцу, у току 2020. године финананасираће реалиазацију 21 пројекта, у укупном износу од 512 милиона динара. Пројекти су подељени у три целине, а прва од њих је контрола и управљање отпадним водама.


Њоме су обухваћени пројекти везани за градњу фекалне канализација на шест локација у Костолцу. Највећи радови обавиће се у насељу „Канал“ и у њих ће бити уложено 50 милиона динара. Један пројекат везан је и за Пожаревац и односи се на реконструкцију фекалне црпне станице у Општој болници, што ће коштати 18 милиона динара.


Друга група пројеката односи се на контролу и заштиту површинских и подземних вода. Обухвата чишћење и одржавање кишне канализације и сливника на више локација, укупне вредности 20,4 милиона.


Прочитајте још: Еколошки пројекат у Пожаревцу


Такође, обухвата и одржавање и чишћење Брежанског канала, у које ће се уложити 7,6 милиона. У овај канал, који представља водоток другог реда и улива се у Велику Мораву, испушта се сва отпадна вода, јер Пожаревац нема постројење за њихово пречишћавање, па је његово редовно одржавање неопходно. Трећа област у коју ће се уложити средства еколошког фонда јесте контрола и заштита природе, за коју је у овој години предвиђен један пројекат – уништавање амброзије, уз улагање пет милион динара. Последњу групу чине пројекти везани за заштиту ваздуха, а ове године то су радови на ширењу топловодне мреже на десет локација у Пожаревцу и у насељу Ћириковац.


Илустрација - Фото: Д. Н.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације