Пироћанац Влада у светској енциклопедији музичара: У својим спотовима промовише природне лепоте Србије

В. ЋИРИЋ

24. 01. 2020. у 08:16

Пироћанац Влада у светској енциклопедији музичара: У својим спотовима промовише природне лепоте Србије
Веселиновић је опседнут музиком Србије, целог Балкана, али истовремено свира и многе друге, њему драге светске композиције

МЛАДИ Пироћанац Влада Веселиновић, хармоникаш и композитор, нашао се у светској енциклопедији најбољих хармоникаша данашњице. Енциклопедија је издата прошлог априла у САД, тачније Њујорку, а међу њеним корицама су најбољи солисти овог инструмента са свих меридијана и свих музичких опредељења. Веселиновић је опседнут музиком Србије, целог Балкана, али истовремено свира и многе друге, њему драге светске композиције.

Како каже, свакако је пријатно и част је наћи се у друштву најбољих хармоникаша данашњице, нарочито са музиком нашег поднебља које је пребогато музичким наслеђем.

- Хармоника је инструмент који је нажалост последњих година неоправдано запостављен, а ја настојим да се то промени. У Србији је упркос томе много младих људи виртуоза на њој. Најбољи начин за то је да се врати њено изучавање јер је садашња литература стварно оскудна - каже Веселиновић који највише времена проводи у свом студију где снима и компонује.

Поменута енциклопедија, иначе, садржи комплетну биографију Веселиновића за кога се каже да је аутор многих нотних и стручних записа о хармоници и да је до сада објавио 13 разних збирки, а најзначајнија је "Школа народне музике за хармонику" објављена 2014. године.

Прочитајте још - Од Баха до севдаха: Лазарова хармоника се чула до Њујорка

Његове композиције прате и многобројни спотови на којима су најчешће природне лепоте овог дела Србије. За музичку продукцију на хармоници освајао је награде на фестивалима у Руми, али и у Стапарима. Последњих година покренуо је интернет-форум хармоникаша, на коме су мајстори овог инструмента из целе Србије, али и света, као сервисери овог инструмента.

Веселиновић, иначе, сарађује са овдашњим фолклорашима, а у последње време све више и са музичарима у Сомбору и Стапарима, где је радо виђен гост и где је имао неколико концерата и солистичких наступа.

УЏБЕНИЦИ ЗА ПОЧЕТНИКЕ

ОСИМ музике велика опсесија Владе Веселиновића су и природне лепоте попут кањона Јерме недалеко од Пирота, где је снимао спотове за своја музичка остварења. Народна кола су обавезни део његових наступа, али и музика равне Војводине, Македоније, Бугарске, Грчке. Како било, хармоника је свет овог марљивог Пироћанца који пише и уџбенике за почетнике.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације