Истина о злочину и жртвама мора да уђе у уџбенике: Oбележена 78. годишњица злогласне рације у Новом Саду (ФОТО)

NovostiOnline/З.Грумић

четвртак, 23. 01. 2020. у 17:45

Истина о злочину и жртвама мора да уђе у уџбенике: Oбележена 78. годишњица злогласне рације у Новом Саду (ФОТО)

Фото: Н.Карлић

Вучевић: Не смемо дозволити да се икада више понови такво фашистичко зло. Насиље и фашизам у Србији немају будућност
НА Кеју жртава рације у Новом Саду одата je пошта хиљадама невиних цивила, Срба, Јевреја и Рома, које су припадници мађарске окупационе војске, полиције и жандармерије, у јануару 1942. године, у дуго припреманој тродневној злочиначкој акцији мучки побили и бацили под лед Дунава.

Крај споменика „Породица“, у присуству представника града, покрајине, Војске Србије, верских заједница, амбасада Израела и Мађарске и неколико хиљада грађана, градоначелник Милош Вучевић је рекао да је то место бола, вере и сећања на хиљаде невиних живота које су угасиле мађарске окупационе снаге.


- Ти животи уграђени, у темеље слободе нашег града, удахнули су спокој и мир у којем ми данас живимо – истакао је градоначелник нагласивши да је Новосадска рација била испланирано и организовано најмонструозније и најсвирепије убијање људи, само зато што су друге нације или вере.


Новосадска рација, што је еуфемизам за бруталну егзекуцију, јесте велика животна лекција која не сме да се заборави, поручио је Вучевић напоменувши да зло увек вреба и да су идеологије попут фашизма стална претња којој морамо да се супротставимо.

- Истина о злогласној рацији и њеним невиним жртвама мора да у ђе у све уџбенике. Свако дете у Србији мора да учи о томе, да науче и да не дозволе да се икада фише понови такво фашистичко зло. Насиље и фашизам у Србији немају будућност – поручио је градоначелник Вучевић.


Фото: Н.Карлић

Молитвени помен Српске православне цркве служио је епископ бачки Иринеј, уз саслужење владика Никанора, Филарета, Исихија и новосадског свештенства.

- Немамо право на заборав, како бисмо у будућности могли да избегнемо таква горка и страшна искуства – рекао је владика Иринеј нагласивши да се овим сећањима не призива никаква освета нити распирује било каква мржња.

Фото: Н.Карлић

Јеврејски молитвени помен и беседу одржао је врховни рабин Србије Исак Асиел а на крају централне манифестације којом је обележена 78. годишњица Новосадске рације положени су венци крај споменика „Породица“. Венац је, по традицији, спуштен у Дунав са брода Речне флотиле Војске Србије.

Фото: Н.Карлић

Помен жртвама одржан је и крај спомен-обележја на Штранду, месту најмасовнијег страдања Новосађана у рацији.

Фото: Н.Карлић

Фото: Н.Карлић


СПОМЕН-ПЛОЧА


НА углу улица Милетићеве и Грчкошколске градоначелник Вучевић, владика Иринеј и председник новосадске Јеврејске општине Мирко Адам открили су инфо-таблу посвећену страдању Новосађана током рације. -


Ово је прво јавно спомен обележје које је посвећено колективном страдању Срба, Јевреја, Рома и осталих грађана који су били жртве страшног злочина. То није била обична полицијска рација, то је била масовна егзекуција невиних људи а тачан број жртва не знамо ни данас – рекао је епископ Иринеј.

Фото: Н.Карлић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације