Лајку Феликсу враћена виолина од пола милиона евра: “Војвођански Паганини” није одолео, морао одмах да засвира (ВИДЕО)

Љ. П.

23. 01. 2020. у 14:41

Лајку Феликсу враћена виолина од пола милиона евра: “Војвођански Паганини” није одолео, морао одмах да засвира (ВИДЕО)

Фото и видео: Љ.П.

Виртоузу, враћен скупоцени инструмент, украден пре више од три месеца

СА дечачком радошћу, не скидајући осмех задовољства са лица, виртуоз Лајко Феликс (45), није крио нестрпљење да у руке што пре узме виолину и преко њених жица превуче гудало. Од инструмента је силом прилика био одвојен од 1. новембра прошле године, када му је украден у Бачком Петровом Селу, али захваљујући упорности новосадске криминалистичке полиције, скупоцени инструмент који датира из 1800. године, чија се вредност процењује на пола милиона евра, сада је поново у правим рукама.

Виолина марке Domenico Montano, пронађена је 18. децембра 2019. године у Новим Бановцима, а полиција је ухапсила тројицу осумњичених за њену крађу.

- Није било лако - каже Никола Аврамовић, шеф Одсека за сузбијање општег криминалитета у ПУ Нови Сад. - Али, захваљујући озбиљним напорима и упорности мојих и колега из Сремске Митровице, виолина је коначно предата у праве руке, на наше, али на задвољство бројних поштовалаца Феликсове уметности. Захвалност дугујемо и господину Лајку Феликсу зато што је имао поверења у новосадску полицију, и тако помогао да вратимо његову драгоцену виолину и починиоце приведемо правди.

Прочитајте још: Лопови украли виолину вредну пола милиона евра: Покушали да побегну, бацили инструмент, али је полиција била бржа (ФОТО/ВИДЕО)

Музичар кога често називају генијем и "војвођанским Паганинијем", не скривајући радост што се виолина која за њега има много већу уметничку од материјалне вредности, поново налази у његовим рукама, није одолео да одмах не засвира и демонстрира њене чаробне звуке.

- Причао сам са пуно људи који се баве виолинама и рекли су ми да се не сећају да је некоме, било на истоку или западу, пронађен украден инструмент - казао је Феликс, не испуштајући инструмент из руку. - Ја сам, међутим, веровао да ће овај инструмент, који, иначе, није мој, већ позајмљен од једног колекционара из Беча, бити нађен. У његово и своје име, предајем вам захвалницу.

После сазнања да је скупоцена виолина пронађена, дан после његовог рођендана, Феликс је у разговору за "Новости" рекао да се посебност ове виолине, поред тога што је направљена у Кремони у Италији, огледа и у томе што је реч о врло реткој, јер у свету постоји свега 15 таквих.

- Врло је квалитетна и на њој могу да произведем звуке које желим - казао је тада Феликс. - Док смо били на гробљу у Бачком Петровом Селу, украдена je из аутомобила.

ОСУМЊИЧЕНИ

У ОСНОВНОМ јавном тужилаштву у Бечеју води се истрага против браће Ненада и Петра Јовишића из Старе Пазове и Ненада Симетића из Темерина, осумњичених за крађу скупоцене виолине. Петар и Ненад су ухапшени 18. децембра, док је други Јовишић "пао" 31. децембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације