Више од 300 голубова писмоноша, шездесетак украсних раса живине и пловки, препелице, 15 оваца, четири козе, три пса и пет мачака шепуре се по дворишту Сање и Данијела Степановића званог Кецман из Бобова код Свилајнца. Они уживају у свом царству животиња и није им тешко да више сати дневно посвете њиховом храњењу и чишћењу простора у коме бораве. Живе од пољопривреде и Данијелове додатне зараде од молераја, али им никада није жао што за исхрану и негу животиња и птица издвајају прилично новца, нити да плате квалитетног голуба или живину.

- Обожавам голубове, јер сам поред покојног оца Драгише почео да их чувам још када сам имао шест година. Кад човек нешто воли, не пита за цену. Иако некада кречим по цео дан, једва чекам да дођем кући да их видим. Срећан сам док их гледам како се јуре и слушам како гучу, а највеће ми је задовоство када младима стављам прстен. Једноставно, "пустим мозак на испашу", што би рекао наш народ. Заборавим на све проблеме. Дешава се да у голубарнику останем и до један сат иза поноћи - с много жара прича Данијел о својим љубимцима и додаје да има највише писмоноша у свилајначкој општини.

Прочитајте још - Два брата пронашла мир уз веру и голубове

У почетку је, каже, узгајао високолетаче, а онда је заволео писмоноше. Има мавијане, тикире, бозове, односно голубове у свакој боји. Када му је пријатељ Душан Јовановић из Швајцарске поклонио два пара мулемана, од голубара из Кикинде и Неготина купио је још неколико парова да би могао да их укршта.

- Сада имам стотинак мулемана, расе која је веома тражена и скупа, јер се тешко узгајају зато што су специфичнији и нежнији од других, па је у Србији узгаја само десетак голубара. Они су црвено-беле боје, а ја покушавам да добијем што крупније и шареније. Зависно од узраста могу да се продају од 25 до 500 евра. Почео сам да "изводим" и црно-беле голубове од пара који ми је пријатељ донео из Холандије - поносно ће наш саговорник.

Његова супруга Сања, која брине о голубовима када Данијел није код куће, каже да најбитнија квалитетна храна. Раније су се хранили кукурузом, а сада мешаном храном. Млади не би могли да напредују без гранула. Битно је и да се вакцинишу на време и да им се дају витамини. Голубарство је скуп хоби, али се Степановићи надају да ће од ове године да их продају.

ОСВОЈИЛИ 20 ПЕХАРА

Степановићи су од прошле године почели да узгајају и украсну живину. Имају аустралорп, амрок, сасекс и мис коке и црцавце, мутаве пловке, а најпоноснији су на патке расе кајуга. Јаја патака могу да се продају од 150 до 200 динара, а млади коштају од 15 до 50 евра. Од ове године Степановићи ће почети да продају младе.

- Свако задовољство кошта. Последње две године узгајање голубова, украсне живине и патака био нам је хоби, а надамо се да ћемо за неколико година од тога моћи да живимо. Надам се да ћемо моћи добро да их продамо, јер су за ово кратко време на разним такмичењима освојили 20 пехара - вели Данијел.