Руси отпуштају 400 људи? Судбина фабрике у Мајданпеку обавијена велом тајне

Љ. ТРИФУНОВИЋ

четвртак, 23. 01. 2020. у 10:41

Руси отпуштају 400 људи? Судбина фабрике у Мајданпеку обавијена велом тајне

Овако је некад било у ФБЦ из Мајданпека Фото Танјуг

Запослени, после уобичајеног "спајања" празника, послати на принудни одмор

ФАБРИКА бакарних цеви "Мајданпек" (ФБЦ), коју је 2004. - када је издвојена из састава Рударско-топионичарског басена "Бор" (РТБ) - купила руска фирма УГМЦ из Јекатеринбурга, од 20. јануара је, како се незванично сазнаје, престала са радом.

- Не можемо да коментаришемо ту вест. Директор је на службеном путу, а ми немамо овлашћење да дајемо такве податке - поручено нам је из ФБЦ.

Подсетимо, пред крај прошле године се први пут пронела вест да је ФБЦ, у којој је запослено око 400 радника, пред гашењем. Тада су сви радници били упућени на принудни годишњи одмор, а Руси су, наводно, незадовољни што бакар за своје погоне нису могли да купују од РТБ, већ су морали да га довозе из своје земље.

- Ове године су, како се спекулише, одлучили да промене делатност и Фабрику бакарних цеви понуде на продају. По нашим информацијама, за куповину је била заинтересована грчка компанија "Халкор" - каже један од радника који не жели да му се у овим околностима помиње име.

Међутим, и Грци су у међувремену, наводно, одустали од куповине фирме која је важила за једног од најбољих и најпрофитабилнијих прерађивача бакра у Србији.

Прочитајте још - Око 400 радника Фабрике бакарних цеви у Мајданпеку на принудном одмору

- Овде су нам и претходних година спајали празнике, а ове су нам продужили одсуство и раднике послали на принудни одмор. Опет незванично, чујемо да се увелико разматра и социјални програм - преноси саговорник "Новости" из Мајданпека.

Оваквом епилогу је, сазнајемо, допринела и још непотврђена информација о томе да је кинеска компанија "Зиђин", стратешки партнер РТБ, одлучила да више не даје печат Русима који су досад своје производе широм света пласирали управо са ознаком "Бора".

Иначе, УГМЦ поседује више од 50 фабрика на свим меридијанима, а мајданпечку фирму је 2004. купио тако што је доставио бољу понуду од већ поменутог "Халкора" из Грчке, те комапније "Ист поинт" чији је власник српски бизнисмен Зоран Дракулић. У ФБЦ је тада било око 600 радника, али их је после, по свему судећи, првог у низу социјалног програма остало 400.

С обзиром на реалну опасност да управо толико људи у Мајданпеку ускоро остане без посла, ситуација је алармантна. Трачак наде да ће бити избегнут најгори сценарио даје још само нагађање да је за куповину Фабрике бакарних цеви заинтересован управо кинески "Зиђин", али и у овој компанији то нити потврђују, нити демантују.

ОПШТИНА

ПРЕДСЕДНИК Скупштине општине у Мајданпеку Никола Наумовић каже да локална самоуправа покушава да помогне Фабрици бакарних цеви у проналажењу новог стратешког партнера. Потврђује и информацију о томе да су Грци били заинтересовани за куповину, али му није познато зашто су одустали. Каже и да општинске челнике највише брине судбина 400 радника.

МИНИСТАРСТВО УПОЗНАТО СА СИТУАЦИЈОМ У ФАБРИЦИ "БАКАРНЕ ЦЕВИ"

Министарство привреде саопштило је да је упознато је са ситуацијом у фабрици "Бакарне цеви" у Мајданпеку, односно са донетом одлуком о обустављању производње, и ступило је у контакт са руководством компаније.

"Затражен је хитан састанак да би се додатно упознали са ситуацијом и разлозима за овакву одлуку. Наш циљ је да као одговорна влада евентуално изнађемо механизме како да помогнемо компанији да остане у делатности и тиме сачувамо око 350 радних места"'', наводи се у саопштењу.

Министарство привреде каже да је инсистирало на отворености за сарадњу и подршци, поштујући право и одлуку Скупштине акционара приватне компаније да, руководећи се својим пословним интересима, донесе такву одлуку. (Танјуг)