Пуна арсена и патогених бактерија, НЕИСПРАВНА ДЕЦЕНИЈАМА: Војвођани пију НАЈГОРУ ВОДУ у земљи

Е. В. Н.

22. 01. 2020. у 15:30

Пуна арсена и патогених бактерија, НЕИСПРАВНА ДЕЦЕНИЈАМА: Војвођани пију НАЈГОРУ ВОДУ у земљи

Фото Б.Грујић

Од 42 контролисана узорка са јавног водовода, само девет се може користити за пиће

НАЈГОРУ воду у нашој земљи пију Војвођани, показало је истраживање Института за јавно здравље Србије "Др Милан Батут", чији су резултати предочени прошле године. Од 42 контролисана узорка са јавног водовода у покрајини, само девет је исправно. У свим осталим забележена је физичко-хемијска или микробиолошка неисправност воде за пиће. Највише неисправних узорака било је у Банату, а у Бачкој по томе предњаче Западнобачки и Севернобачки округ.

У Сомбору, центру Западнобачког округа, забележен је највећи проценат бактериолошке неисправности воде у Војводини. Житеље насеља у врбаској, кулској и оџачкој општине највише мучи вишак арсена у водоводима, због чега је вода из славина годинама забрањена за пиће. У врбаским селима мештани се суде са ЈКП одбијајући па плаћају воду из водовода, која је забрањена од 2006, а годину дана раније иста мера је уведена у Руском Крстуру и Крушчићу у општини Кула, где потрошачи не само да се нису бунили због арсена, него нису ни престајали да пију воду из кућних славина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вода као пиво, а није за пиће!

Од девет насеља у оџачкој општини, у чак шест је на снази забрана коришћења воде због повећаних доза арсена, а још два села су добила еко-чесме због честог присуства патогених бактерија у водоводу.

За проблем Зрењанинаца са водом зна цела Србије. Већ 16 година житељи града на Бегеју течност из чесме не само да не смеју да пију, већ не смеју да је користе ни за кување. Разлог је превелика концентрација отровног арсена. Сваке године, грађанима се предочавају приче о фабрици здраве и квалитетне воде, али све су то биле празна обећања. Постројење које је почетком септембра 2019. пуштено у пробни рад, већ уочи Нове године је демонтирано, уз образложење да не задовољава критеријуме. Из славина у домовима Банаћана, порекла је поново популарно названа жућка".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У Кули навикли на арсен из славина: Здрава вода доступна у зградама МЗ, али тамо ретко ко иде

- Не знам, ја је пијем без престанка, ваљда сам се навикао, а од пензије која износи, 20-ак и нешто хиљада, флаширану ни не бих могао да купујем - каже за "Новости" пензионер чика Аца из Зрењанина, уз напомену да са водом из чесме свакодневно кува чај, кафу и недељом супу, с обзиром на то да живи сам.

Зрењанин

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, поводом последњег краха и престанка рада пречишћавача крајем 2019. године, замолио је за још мало стрпљења и као крајњи рок за решење деценијског проблема означио март месец 2020. године.


ФАБРИКА У КИКИНДИ НИЧЕ 30 ГОДИНА

ВОДА из кикиндског водовода је одвајкада лошег квалитета, али никада није забрањивана за употребу. Њена највећа мана је хемијска неисправност и таква је већ на изворишту. Непривлачни су јој и боја и мирис, јер је жућкаста, непријатног мириса, топлија је него што би требало, има повећану концентрацију амонијака и присуство органских материја због чега се хлорише.

Кикинда

Једино решење за добијање здраве воде за пиће јесте изградња постројења за прераду и о томе се интензивно прича најмање 30 година. То је била најважнија тема пред сваке изборе и обећање сваке власти. Међутим, чини се да садашња има намеру да реши проблем, па градоначелник Павле Марков каже да "није питање хоће ли Кикинда добити фабрику воде, већ је само питање када ће то бити".


Врбас

ЛОШЕ И У АДИ

Вода лошег квалитета је и у потиској општини Ада. Због повећане количине арсена, боје и оксидабилности, у мају прошле године је забрањена за пиће, а грађанима је препоручено да је користе само за хигијенско-санитарне потребе. Након тога је локална самоуправа у центру Аде и насељу Мол изградила јавне чесме са пречистачима вода тако да је вода погодна за пиће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације