ИАКО нишка опозиција бојкотује рад овдашње Скупштине града, што би се могло тумачити као својеврсни допринос њеној ефикасности - јер су дискусије сведене на најмању могућу меру - и током заседања у уторак, када је за три сата "обрађено" чак 60 тачака дневног реда, чуле су се критике.

Опозициони одборници су, наиме, критиковали спајање тема, односно обједињено давање сагласности на овогодишње програме рада локалних јавних предузећа и установа, а највише полемике је изазвала намера власти да са 53 милиона динара измири дуговања месних канцеларија за утрошену струју.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Општина се презадужи, а држава плаћа

Иако је шеф одборничке групе СНС проф. др Зоран Перишић објаснио да је проблем стар деценију и по, опозиција сматра да Нишлије не би требало да плаћају трошкове рада приватника.

- Једна месна канцеларија, која има само једну сијалицу, месечно је правила рачун од 140.000 динара јер је на њу била прикључена оближња пекара. Оваквих апсурда има још, па је локална самоуправа за наплату од оних који су стварно трошили електричну енергију већ предузела извесне правне "кораке". Нажалост, слична је и ситуација са градским локалима за које су закупи истекли, а остала су дуговања за многе комуналије. Притом, те просторе не можемо да изнајмљујемо или продамо све док су овако оптерећени, па ћемо тај трошак морати да измиримо новцем пореских обвезника. Једноставно, нема другог начина да успоставимо контролу над градском имовином и вратимо је у функцију - закључио је проф. др Перишић и потврдио да је започето покретање судских поступака против дужника, јер буџет Ниша ипак не сме бити оштећен.

Фото Д. Алихоџић

УЛИЦА ЗОРАНУ КРАСИЋУ

ОДБОРНИЦИ су се сагласили и са предлогом да улица на територији Градске општине Палилула, у којој је живео дугогодишњи народни посланик Српске радикалне странке Зоран Красић (на слици) убудуће носи његово име. Красић је, после краће болести, преминуо половином априла 2018, а ову иницијативу је покренуо такође радикал Никола Савић. Претходно је сагласност дала и Влада Србије.