ПРЕДСЕДНИК Општине у Ковину Сања Петровић (СНС) је током последња два месеца двапут подносила оставку. Прву је повукла, да би пре неколико дана поднела нову, па њени политички супарници верују да је крајњи циљ увођење привремених мера, како би ванредни локални избори овде били одржани у исто време кад и републички.

Прво одступање са функције Сања Петровић је сама иницирала 28. новембра, али Скупштина у Ковину о њој није расправљала на првој наредној седници 20. децембра 2019, јер је први човек локалног парламента Зоран Брадањи заседање почео информацијом да је оставка повучена. Није било ширих образложења, уз оправдање да су посреди лични разлози.

Али 16. јануара, Сања Петровић је општинској писарници поново предала своју оставку, опет ускраћујући јавност за објашњење.

- Председница не даје изјаве јер су у питању лични разлози. То јој је био мотив и први пут, а онда су се појавили нови, па је уследила и друга оставка - објашњава представник за јавност локалне самоуправе у Ковину Наташа Малодуш, напомињући да би и Скупштина у року од месец дана, без расправе, требало да констатује демисионирање и читавог кабинета и Општинског већа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Напредњаци преузели власт у Ковину 

Каже, ако се то не догоди, Влада ће увести привремене мере и формирати петочлани привремени орган који ће до избора новог руководства водити Ковин.

- Овде су ванредни локални избори одржани 2017, па би редовни требало да уследе 2021, али то напредњацима није политички исплативо, па је Сања Петровић поднела оставку како би биле уведене привремене мере и иницирани ванредни локални избори у исто време када и републички - процењује шеф одборничке групе "Савеза за Ковин" Срђан Вукша.


Одборници током недавног заседања Фото СО у Ковину

Тврди и да је прва оставка била преурањена, јер се још није знао термин републичког гласања, те да председник Општине у Ковину све ради искључиво "на команду" своје странке, па о оваквим одлукама није обавестила ни коалицоне партнере ни суграђане.

На крају - зато што је председник Скупштине Зоран Брадањи био на састанку, а потом се није одазивао - није познато ни када ће локални парламент заседати, ни да ли ће констатовати одступање Сање Петровић.


ЛОКАЛНА ВЛАСТ

ВЛАДАЈУЋУ већину у ковинској скупштини општине чине 24 одборника СНС, те по шест представника СПС и ЈС, уз двоје из СВМ.

- Сви су они у власти и све одлуке доносе једногласно. Током последње одржане седнице, чак 23 тачке дневног реда су изгласане без и једне једине речи дискусије - каже Срђан Вукша.