МЕЂУ младим људима у Србији који су радом и резултатима већ на почетку својих каријера завредили пажњу домаће и међународне јавности, којима можемо и морамо да се поносимо, сигурно је и др Снежана Паповић (30) сарадник на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду.

Њена истраживања на пољу литијум-јонских батерија имала су значајан одјек и у свету, посебно у Јапану, водећој земљи у тој научној области.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нова врста батерија: Нећете морати да пуните телефон пет дана


- Ја сам, конкретно, радила на унапређивању електролита за литијум-јонске батерије, које се углавном налазе у лаптоп рачунарима и мобилним телефонима а примењују их све више и у индустрији аутомобила на електрични погон - објашњава Паповићева за "Новости", напомињући да су се неретко дешавали акциденти у виду мањих експлозија и пожара, због прегревања тих извора енергије.

Снежана је, у протеклих пет-шест година активног научноистраживачког рада, оптимизовала тај хемијски процес и направила електролит који не гори, што умногоме повећава безбедност батерија. Добијене резултате објавила је у еминентном научном часопису 2018. године.


Јована Панић, Александар Тот, Снежана Паповић и професор Милан Вранеш


- То је прилично запажено у научној јавности па су нам на недавно одржаној научној конференцији на Кипру честитали и Јапанци, а Кинези су нас позвали да заједно аплицирамо на једном пројекту, што је за нас веома важно.

Млада научница усавршавала се у Словенији и Француској, а добила је недавно и позив од еминентног професора из Аризоне у САД. Свидело им се то што се женска особа интересује за литијум-јонске батерије, јер то је некако "мушка наука". Снежана каже да ће размислити, али да сматра да је младим научницима-истраживачима, држава Србија много тога пружила током школовања.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Млади истраживачи на тесту


- Зато треба да овде радимо и да, што је могуће више, допринесемо нашој земљи, враћајући јој барем део онога што смо од ње добили - каже др Паповић. - Млади који желе да раде и те како имају прилику да се овде покажу, како сопственим научним ангажовањем и деловањем тако и кроз сарадњу са колегама. Најважније у свему томе је да они који оду у иностранство на усавршавање врате се и примене стечено знање овде, у нашој индустрији, пољопривреди или било где у пракси.

НАГРАДА "ДР ЗОРАН ЂИНЂИЋ"

За вредан рад и допринос науци стигло је и признање - престижна награда "Др Зоран Ђинђић" за најбољег младог научника истраживача, која јој је недавно свечано уручена.

У свом раду Снежана има велику помоћ и подршку од колега, проф. др Милана Вранеша, ментора, као и осталих чланова тима Лабораторије за зелену хемију при ПМФ.

- Снежана је изузетно вредна и посвећена свом послу - истиче професор Вранеш.