СОМБОРЦЕ и даље гуши смрад из локалне кафилерије, која се бави прерадом отпада, односно спаљивањем тела угинулих животиња из готово целе Србије. Лане су надлежни и у граду и у држави најваљивали да ће средином јануара Ветеринарска установа "Протеинка" у Сомбору бити угашена, али и овог пута тај датум када би ово постројење престало са радом се одлаже. Према незваничним информацијама, тај процес гашења кафилерије неће бити завршен пре средине марта.

Обилазећи сомборске пољопривреднике половином новембра, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је најавио да ће од 15. јануара у сомборској кафилерији престати прерада анималног отпада. Јуче смо министра подсетили на рок који је обећао и он је "Новостима" одговорио:

- У четвртак ће у Влади бити донета одлука за стратегију збрињавања анималног отпада и након тога се креће у процес гашења кафилерије, јер се тим документом све дефинише. Тек се тада креће у процес гашења ВУ "Протеинка".

Министар Недимовић је раније рекао да неће бити кафилерије у Сомбору, већ да ће Србија имати јединствени центар који се налази у објекту "Енергозелена" у Инђији. Како је нагласио, један део радника ће бити припојен, а Ветеринарска установа ће бити трансфер станица у Сомбору. То значи да ће се у тој станици само прикупљати анимални отпад, али се неће обрађивати.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Решење за "Протеинку": Ускоро се затвара стара кафилерија


Тако ће се и Сомбор напокон ослободити несношљивог смрада. Посебно су били угрожени становници у насељу Нова Селенча, али и најужег језгра града. Кафилерија је ноћна мора Сомбораца, због којих су организовани и бројни грађански протести.

И градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је потврдила да ће у сарадњи са Министарством пољопривреде, на иницијативу локалне самоуправе, доћи ће до коначног гашења постројења ВУ "Протеинка", након чега ће уследити и потпуна рекултивација земљишта на коме се налази овај комплекс.


ЗАСТАРЕЛА ОПРЕМА

У ПОГОНИМА кафилерије дневно се преради око 60 отпада анималног порекла и консфиката из кланичне индустрије. У ВУ "Протеинка" раније су навели да је опрема застарела и да би им за набавку нове требало око пет милиона евра, а да та средства не могу да обезбеде.