У БРАКУ смо 71 годину, а 80 година у љубави. Одрасли смо једно крај другог, делиле су нас само две куће, заједно смо ишли у школу. Волимо се као и првог дана. Имали смо по 17 година када смо се узели. Зато сада имамо две ћерке и сина, пет унучади и пет праунучади. Овако, за "Новости", прича Димитрије (88) Ватковић, из Дубља, код Свилајнца, који ће са Драгицом (88) 29. јануара обележити 71 годину брака. Сада ће то бити симболично, јер су 18. августа прошле године у ресторану "Рујна зора" у Грабовцу "на велико" прославили дијамантску свадбу. Два дана пре њихове свадбе на једном београдском сплаву унук Милош (30) правио је свадбу са Тунишанком Амани.

Драгица и Димитрије дан започињу пољупцем, а сваког дана иду на кафу у Свилајнац "мерцедесом", који вози Димитрије. Он каже да би своју изабраницу и дан-данас водио по свету, али не може, јер се она тешко креће.

- Много бих волео када бисмо могли да се подмладимо. Толико ми је жао што је прошла младост. Знам да је то немогуће. Ипак сам срећан, јер се нас двоје толико волимо да кад нас погоди нека љубавна песма, одмах нам крену сузе. Такве љубави су веома ретке - додаје витални декица док му глас подрхтава од суза које покушава да сакрије.

Прочитајте још - Ово је тајна срећног и дуговечног брака: Захваљујући њој остаћете дуже заједно

Драгицу, такође на ивици суза, озари осмех док се сећала лепих дана. Димитрије, каже, никада није заборавио њен рођендан, ни друге важне датуме, а целог живота ју је обасипао поклонима и пажњом.

- У каснијим годинама најважнија је толеранција. Обоје смо толерантни. Додуше, ја сам умела да будем љубоморна ако би гледао неку другу жену...

- То мора да се прође. Али, нисмо се љутили једно на друго, нити смо се свађали. Кревет нас је увек мирио - прекида је враголасти Димитрије.

Драгица и Димитрије чувају урамљену слику са венчања,фото З.Г.

Вредни Ватковићи, који су радни век провели у Француској, знали су да су једно за друго још док су у колу размењивали успламтеле погледе. Били су срећни, кажу, што су могли да се држе за руке док су играли.

- После бисмо мало стајали на капији и причали. Као за инат, моја баба је увек седела испред куће и нисам могла да га пољубим - присећа се Драгица.

ПРОСИДБА

ДИМИТРИЈЕ каже да је једне вечери са оцем Божидаром и мајком Стојаном отишао код Ценића да испросе Драгицу. Њен деда није хтео да да њиву у мираз, па су се вратили без младе. Убрзо су поново отишли да је просе, а Драгичини су пристали на мираз. Димитрије каже да би је узео и да њени нису пристали да дају њиву.

Дијамантска свадба Ватковића,фото приватна архива

ПУНА КУЋА

ДРАГИЦА каже да јој није било лако када се удала, јер је дошла у пуну кућу. Пошто је била најмлађа, морала је све да слуша, али и да помаже око великог имања и пуних стаја и обора.

- Много сам га волела, па сам се уклопила и ништа ми није било тешко - искрена је Драгица.