ОВИХ дана подељени су последњи од укупно 2.500 пакетића који су поводом новогодишњих и божићних празника стигли из Холандије и Енглеске у село Куцура код Врбаса. Поклонима, који се састоје од школског прибора, зимских капа, рукавица, шалова, играчака и слаткиша, обрадована су не само деца из Куцуре, него и Врбаса, Змајева, Равног Села, Кулпина, Селенче, Ђурђева, Товаришева и Бачког Градишта. То је најновија у низу помоћи која се у овом делу Бачке непрестано обезбеђује посредством Еванђеоске цркве у Куцури и њеног свештеника Александра Суботина.

- Две хиљаде пакетића обезбедиле су невладине организације и Реформатска црква из Холандије, а 500 Англиканска црква Светог Марка из Енглеске. Холанђани код нас од 2009. сваке године учествују у волонтерским камповима, а стално нам се враћају, јер их одушевљава наша гостољубивост и то што ми, иако смо сиромашан народ, не гледамо само себе, него и друге, с којима делимо оно што имамо или добијемо - наводи Суботин.

Прочитајте још - Од туге заплакао и свештеник, отац није испуштао бројаницу из руку: Цео Житковац стао да испрати Софију Накић

Хуманитарци из Холандије су, између осталог, омогућили да се уреди камп у Косанчићу покрај Савиног Села за сиромашну и децу с посебним потребама и обезбедили бројне донације Општој болници у Врбасу. Захваљујући њима, у Куцури и околним насељима 12 месеци годишње, једном недељно, организује се учење и исхрана за децу из социјално угрожених породица, углавном ромских.

- Знам шта је сиромаштво и глад, јер сам дете растављених родитеља, које је живело у беди са бабом и дедом. Зато су ми на срцу посебно деца и стари људи. У Куцури смо, у сарадњи са Општином Врбас, направили програм за помоћ старим и болесним људима - напомиње Александар, који је припадник ромске заједнице.

Он је недавно покренуо акцију прикупљања намештаја за ромске породице, расељене с Косова, које сада живе у Бачком Градишту. Засад су у њихове скромне домове стигли "смедеревац" с пола камиона огревног дрвета и веш-машина.

Александар и његова супруга једном недељно у Куцури организују народну кухињу за тридесетак ромских породица са око 100 чланова.

- Последњи оброк припремили смо 17. јануара. За следећи, по обичају, немамо унапред спремљене намирнице, али благодарећи људима из села, а прискакала нам је у помоћ и Индустрија меса "Карнекс", ниједна седмица није прошла без доброг ручка. Храну разносимо и по кућама, јер је многе срамота да дођу на народни казан - каже Суботин.

ИСКОРЕЊЕНА ПРОСТИТУЦИЈА

ЕВАНЂЕОСКА црква у Куцури окупља стотинак чланова, махом Рома. Свештеник истиче да је црква допринела да они промене своје понашање.

- Побољшана је хигијена у кућама и престало се са крађом и алкохолом, као и са проституцијом, чије је жариште било у Ђурђеву - наглашава свештеник.