ЗБОГ загађења ваздуха, удружење грађана под називом "Про.Ток 21" је затражило хитан састанак са надлежнима у граду, а - као својеврсни знак за узбуну - заштитне маске су "добили" чак и споменици знаменитим личностима у Смедереву.

"Заштићени" су, тако, бронзани Димитрије Давидовић и Бранислав Нушић, док је Доситеј Обрадовић на реверу понео црвени беџ - симбол упозорења на забрињавајуће податке о квалитету ваздуха током протеклих месеци, посебно у децембру, када се Смедерево нашло на листи најзагађенијих градова света.

- Ова три споменика смо одабрали јер верујемо у то да би нас отац штампе, комедиограф и просветитељ подржали у напорима да Смедерево учинимо чистијим градом. Јер, Агенција за заштиту животне средине је још 2018. и званично саопштила да Смедеревци удишу "прекомерно загађен ваздух", али локална самоуправа није урадила много тога да реши или бар ублажи проблем. Истовремено, грађани желе да знају колико је њиховог новца потрошено за заштиту животне средине, те због чега је тај износ ове године мањи него лане - каже Драган Недељковић из поменутог удружења.

Прочитајте још - "Ово није никаква атмосферска катастрофа, штетно ако је ваздух лош дуже од 35 дана": Директорка Клинике за пулмологију КЦС о ваздуху и загађењу у Србији

Јавност, надаље, тражи одговор на питање због чега до 2022. није планирана ниједна капитална инвестиција која би директно утицала на смањење аеро-загађења, тим пре што је усвајање Плана квалитета ваздуха била законска обавеза локалне самауправе.

- Прописано је и то да јавност мора бити упозната са овим документом. Градоначелник Јасна Аврамовић најављује да ће овај акт бити усвојен до краја месеца, а изостала је, иначе меопходна, јавна расправа - каже Недељковић, не заборављајући ни потребу да у акцију буду укључени и овдашња Железара, и представници цивилног сектора.

Димитрије Давидовић,Фото "Црвени беџеви"

Активисти, на крају, сматрају да би - управо због готово свакодневних прекорачења "црвених линија" - о аеро-загађењу у Смедереву требало донети и краткорочни план.

МОНИТОРИНГ

- СМЕДЕРЕВО је добило препоруке о исправљању пропуста, као и рок за доношење Плана квалитета ваздуха, који још није истекао. Успоставили смо мониторинг у праћењу поступања органа који је најавио да ће кориговати свој рад, у складу са препорукама. У случају непоступања, убудуће ће уследити и реакције у складу са законом - саопштено је из Кабинета заштитника грађана.

ВАЉЕВО

ПОСТУПАЈУЋИ по препоруци Министарства просвете, у ваљевској предшколској установи "Милица Ножица" су одлучили да децу не изводе у дворишта. Досад су васпитачи, сазнајемо, ову меру примењивали спорадично, када би добили обавештење о томе да је повећана концентрација ПМ честица. До даљењг ће, сазнајемо, и проветравање просторија вртића трајати краће него што је то уобичајено.

(Б. П.)


Показатељ аеро-загађења у Смедереву Фото Н. Живановић

ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ

ОПШТИНА у Петровцу на Млави је обавезала сва привредна друштва чије активности утичу на стање животне средине да доставе податке о изворима загађивања, те врстама, количинама, начину и месту испуштања загађујућих материја у ваздух, воде и земљиште, али и о количинама, врсти, саставу и начину третмана отпада. Овдашње Одељење за урбанизам, планирање и развој ће те информације уносити у Локални регистар извора загађивања.

Податке за 2019. је потребно доставити најкасније до 31. марта, а правна лица на која се ово не односи су обавезна да о томе приложе потписану и оверену изјаву. Д. Н.