ДОК су се многобројни градови у Србији "гушили" од загађења претходних дана, Новосадска бициклистичка иницијатива предлаже Влади Србије да уведе субвенције за куповину бицикала. Тај предлог, који има циљ да мотивише већи број грађана да као превозно средство изаберу двоточкаш и тако чувају своју околину, из овог удружења грађана прослеђен је и Министарству заштите животне средине.


Нови Сад има више од 30.000 бициклиста и око 100 километара стаза. Разне акција љубитеља овог возила у протеклих десет година учиниле су да се број бициклиста на новосадским улицама - утростручи.


- У нашем граду бициклом може да се стигне брзо, економично, без јурњаве за паркинг-простором, а штетног утицаја на природу - нема - каже, за "Новости", Марко Трифковић, председник удружења грађана Новосадска бициклистичка иницијатива (НСБИ). - Ако се таксистима може дати субвенција од 8.000 евра за куповину једног возила, за тај новац 80 грађана би могло да добије субвенцију од по сто евра за куповину бицикла. Јер, најјефтинији градски бицикл кошта око 140 евра.


Према њиховом предлогу, грађани би ове погодности могли да остваре једном у три или четири године, а једини услов је да купе нов бицикл, који је технички у складу са свим саобраћајним прописима.

- Колико је нама познато, Нови Сад је први покренуо ову иницијативу за погодности при куповини двоточкаша - каже Трифковић.


Прочитајте још: Ово су највећи загађивачи у Србији: Ваздух у неким градовима могао "ножем да се сече"


- У региону су субвенције уведене у Скопљу, где грађани могу да добију по 50 евра да би купили бицикл. Ове подстицаје има и Црна Гора, а у бројним европским градовима постоје такви програм у борби против загађења.


ОД МАЛИХ НОГУ

БИЦИКЛИСТИ нашег града предлажу и промену прописа у области саобраћаја, како би бициклистички саобраћај био безбеднији и приступачнији родитељима и деци млађој од 12 година. Тако би се, како сматрају у НСБИ, деца навикавала још од малих ногу.