СВОЈЕВРСНИ камен спотицања за реализацију општинских планова у Параћину током минуле године је била забрана запошљавања у јавном сектору, због чега је број извршилаца на сталном раду у свим локалним јавним службама за чак 180 њих мањи од законом дозвољеног.


- Од надлежне државне комисије нисмо добијали сагласност за запошљавање, па је недостатак кадрова готово онемогућио обављање неких послова - каже први човек града на Црници Саша Пауновић. - У свим локалним службама, што подразумева општинску администрацију, јавне установе и предузеће, 2018. је било 424 људи у сталном радном односу, лане је тај број сведен на 397, а сада је то чак испод 390. Илустрације ради, током 2000. је само у Општинској управи и јавном комуналном предузећу Параћин било запослених колико сада имају све јавне службе локалне самоуправе заједно. Притом, био је ограничен и рад на одређено време, а посебан проблем је представљало то што стручњаци нису могли бити ангажовани посредством агенција за лизинг радне снаге, јер и ти кадрови морају бити у сталном радном односу.


Појавио се, међутим, и један нови, (не)очекивани проблем који се посебно одразио на динамику реализације инфраструктурних планова. Извођачи радова не терену су се, наиме, учестало жалили на то да нема локалне радне снаге, нарочито у нискоградњи. Комплетна овдашња грађевинска оператива је била ангажована на великим пројектима који се у Параћину реализују међународним и државним средствима, па је било готово немогуће наћи раднике за, на пример, уређење тротоара.


Прочитајте још: Параћин грца без чиновника


С обзиром на то да се у граду на Црници са оваквим проблемима досад нису суочавали и тренутно за њега немају решење, извесно је да ће завршетак неких послова везаних за комуналну инфраструктуру каснити и по неколико месеци.


КОСМЕТ

НЕДОСТАТАК локалне радне снаге у грађевинској оперативи је био приметан и при изградњи новог корита реке Црнице, у скопу великог пројекта одбране од поплава. С обзиром на то да је заинтересованих за те послове било недовољно, извођач је радну снагу доводио и са Космета.