ГРАД Нови Сад и још седам околних општина требало би ускоро да добију регионални центар за управљање отпадом. У оквиру тог центра биће изграђене трансферне станице, рециклажни центри и већ дуго најављивана регионална депонија, чија локација још није одређена између пет датих могућности. За овај пројекат потребно је укупно 90 милиона евра, а средства ће бити обезбеђена из фондова ЕУ, буџета и кредита.

То се чуло у јавној расправи о Нацрту регионалног плана управљања отпадом од 2019. до 2028, у којој су учествовали представници Новог Сада, Бачке Паланке, Бачког Петровца, Беочина, Жабља, Србобрана, Темерина и Врбаса.

- Овај план је изузетно важан, будући да се наша држава определила за регионални начин управљања отпадом, јер је најекономичнији - изјавила је Мира Раденовић, чланица Градског већа и председница Међурегионалне радне групе за управљање отпадом. Тај план се доноси у складу са одговарајућом националном стратегијом и смерницама из ЕУ. Регионална депонија биће изграђена у што краћем року, а у наредна два месеца ће бити урађена пројектна документација.

Раденовићева је напоменула да ће за одређивање будуће локације регионалне депоније бити урађена и стратешка процена утицаја на животну средину. Марина Илић, стручњак из Радне групе, нагласила је да се концепт плана заснива у првом реду на примарној сепарацији отпада.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мени за сваку краву: Тодоровићи угађају животињама и праве јеловник за сваку од њих посебно


- У том погледу се за индивидуална домаћинства планира да добију по две канте, од којих ће "сува" бити за папир и сличан отпад, док ће у "мокру" бити одлаган биоразградиви - рекла је Илићева. - Предвиђени су и контејнери за одлагање стакла. Две трансферне станице предвиђене на подручјима Бачке Паланке и Врбаса, одакле ће се отпад транспортовати до регионалне депоније, као и да ће бити изграђена три рециклажна дворишта у Новом Саду и по једно у осталим општинама.


Са јавне расправе о Нацрту плана,Фото Н. Карлић

Завршна фаза пројекта обухвата санацију и затварање постојећих депонија, односно сметлишта, а која ће технологија бити коришћена за то, још није одређено.


ОПЦИЈЕ

ПРЕЛИМИНАРНО је утврђено пет могућих локалитета за регионалну депонију. Прва је у близини постојеће новосадске, друга код Каћа, а остале су на подручјима Степановићева, Темерина и Ђурђева.