МЕШТАНИ Равног Села, уз подршку комшија из Савиног Села, Куцуре, Змајева и Бачког Доброг Поља - у којима је још од 2006. вода из водовода забрањена за пиће због вишка арсена - спремају се да организују протест испред зграде СО Врбас. Прете неплаћањем воде и одвајањем водовода од општинског предузећа. Истовремено, директор ЈКП "Комуналац" Синиша Адамовић најављује почетак радова на унапређењу водовода у сарадњи с Немачком развојном банком - КфW.

Здрава вода, наговестио је Адамовић, стићи ће најпре у Куцуру и Савино Село, а до 2022. и у остала три села у општини. Он је казао да се вода из сеоских водовода, без обзира на то што је неисправна, мора плаћати, "јер свака услуга која се пружи има своју вредност и трошкове".

- Програмом који смо потписали са КфW банком, заједно са Општином, као оснивачем, а под патронатом Министарства за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру, ове године ће почети спајање водовода у Куцури и Савином Селу са водозахватом у Врбасу, који има једну од најздравијих вода у Србији. Крајем 2020. приступиће се проширењу капацитета и изградњи резервоара на водозахвату, као и његовом опремању, како би могао континуирано да снабдева водом за пиће и град и та два села - навео је Адамовић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мени за сваку краву: Тодоровићи угађају животињама и праве јеловник за сваку од њих посебно


Немачка развојна банка је за побољшање водоснабдевања у врбаској општини одобрила 4,1 милион евра. Одређено је да 30 одсто зајма буде додељено бесповратно, а 70 процената или 2,8 милиона евра да се враћа после грејс периода од пет година, са годишњом каматом од један одсто, из наплате воде од потрошача.

- Од Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Србије добили смо прелиминарно одобрење за припајање преостала три насеља - Бачког Доброг Поља, Змајева и Равног Села - на постројење за производњу воде у Врбасу. Канцеларија би за ту намену издвојила у првој фази два милиона евра, затим још толико у априлу и мају ове године, и два милиона у завршној етапи, за повезивање Куцуре и Савиног Села на канализацију. Тиме би свих пет села било прикључено на канализациону и водоводну мрежу и повећао би се број корисника - истакао је Адамовић.


УЗАЛУДНО ТРОШЕЊЕ ЕНЕРГИЈЕ

Житељи Равног Села истичу да је сеоски водовод изграђен од месног самодоприноса, и захтевају да њиме, уместо "Комуналца", управља МЗ.

- Сакупљање потписа за петицију да се водоводи врате месним заједницама је узалудно трошење енергије, јер по Закону о комуналним делатностима дистрибуцијом воде може да се бави искључиво комунално предузеће - нагласио је Адамовић.