Здрава вода само у обећањима: Житељи многобројних врбаских села најавили протест због деценијског проблема

З. Рајић

18. 01. 2020. у 07:53

Здрава вода само у обећањима: Житељи многобројних врбаских села најавили протест због деценијског проблема

Мештани Равног села

Директор ЈКП гарантује исправну чесмовачу до 2022. Почињу радови на водоводу

МЕШТАНИ Равног Села, уз подршку комшија из Савиног Села, Куцуре, Змајева и Бачког Доброг Поља - у којима је још од 2006. вода из водовода забрањена за пиће због вишка арсена - спремају се да организују протест испред зграде СО Врбас. Прете неплаћањем воде и одвајањем водовода од општинског предузећа. Истовремено, директор ЈКП "Комуналац" Синиша Адамовић најављује почетак радова на унапређењу водовода у сарадњи с Немачком развојном банком - КфW.

Здрава вода, наговестио је Адамовић, стићи ће најпре у Куцуру и Савино Село, а до 2022. и у остала три села у општини. Он је казао да се вода из сеоских водовода, без обзира на то што је неисправна, мора плаћати, "јер свака услуга која се пружи има своју вредност и трошкове".

- Програмом који смо потписали са КфW банком, заједно са Општином, као оснивачем, а под патронатом Министарства за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру, ове године ће почети спајање водовода у Куцури и Савином Селу са водозахватом у Врбасу, који има једну од најздравијих вода у Србији. Крајем 2020. приступиће се проширењу капацитета и изградњи резервоара на водозахвату, као и његовом опремању, како би могао континуирано да снабдева водом за пиће и град и та два села - навео је Адамовић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мени за сваку краву: Тодоровићи угађају животињама и праве јеловник за сваку од њих посебно


Немачка развојна банка је за побољшање водоснабдевања у врбаској општини одобрила 4,1 милион евра. Одређено је да 30 одсто зајма буде додељено бесповратно, а 70 процената или 2,8 милиона евра да се враћа после грејс периода од пет година, са годишњом каматом од један одсто, из наплате воде од потрошача.

- Од Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Србије добили смо прелиминарно одобрење за припајање преостала три насеља - Бачког Доброг Поља, Змајева и Равног Села - на постројење за производњу воде у Врбасу. Канцеларија би за ту намену издвојила у првој фази два милиона евра, затим још толико у априлу и мају ове године, и два милиона у завршној етапи, за повезивање Куцуре и Савиног Села на канализацију. Тиме би свих пет села било прикључено на канализациону и водоводну мрежу и повећао би се број корисника - истакао је Адамовић.


УЗАЛУДНО ТРОШЕЊЕ ЕНЕРГИЈЕ

Житељи Равног Села истичу да је сеоски водовод изграђен од месног самодоприноса, и захтевају да њиме, уместо "Комуналца", управља МЗ.

- Сакупљање потписа за петицију да се водоводи врате месним заједницама је узалудно трошење енергије, јер по Закону о комуналним делатностима дистрибуцијом воде може да се бави искључиво комунално предузеће - нагласио је Адамовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације