ЖИТЕЉИ Деспотовца негодују због тога што се фирма за експлоатацију камена "Ковиловача" налази у граду, чиме им нарушава здравље и загађује реку Ресаву, па траже да се прерада обавља на другој локацији, уз формирање такозваног зеленог појаса између погона и насеља.

Они се жале и на енормну буку коју стварају експлозије током експлоатације камена, али и приликом проласка камиона који превозе камен.

- Не смем да отворим прозор - каже мештанин Миодраг Јовановић. - Бука од експлозија приликом експлоатације камена и од тешких камиона који га превозе је несносна, а недавно сам помислио да се заратило, па да тутње тенкови.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Решен деценијски проблем мештана Куршумлијске бање

Станко Богосављевић је у Бечу оперисао карцином плућа и вели да су му тамошњи лекари рекли да су му бронхије пуне каменца и камене прашине...

- Пре пет година, када су јаловину истоварали на пут, морао сам приватно да их тужим јер ни комунални, ни еколошки инспектори нису хтели да поднесу пријаву. Тек када сам позвао рударску инспекцију, почели су да је затрпавају - подсећа Мирослав Стојковић, док председник еколошког удружења названог "Моја Ресава" Небојша Миловановић каже да су Деспотовчани годинама безуспешно потписивали више петиција.


Ресава није мутна сама од себе

Тврди, нико не жели да се каменолом затвори, већ да се поштује закон и не дозволи велико проширење производње...


- Нека раде с друге стране брда. Као дипломирани биолог-еколог, препознајем промењену ружу ветрова и микроклиме у граду, те муљ од камене прашине који се испушта у Ресаву и загађује је - наглашава Миловановић, а Слободан Стојановић подсећа на то да је, док се "Ковиловача" налазила у државном власништву, постојао "зелени појас", те да се камен жичаром транспортовао на прераду ван града.


Небојша Милановић

Један од власника "Ковиловаче" Владиша Радивојевић каже да су фирму купили на аукцији, заједно са 23 хектара плаца које јој је држава дала 1963. У међувремену су купили још земљишта и, због планираног проширења експлоатационог поља, већ затражили усаглашавање решења Министарства рударства и енергетике са Генералним урбанистичким планом локалне самоуправе.


Владиша Радивојевић

- Немамо тешке пећи, нити какво сагоревање, а прашина од дробљења камена није отровна. Константно радимо студије и обављамо мерења и детонације у дозвољеним границама, иначе не бисмо ни могли да набављамо експлозив - тврди Радивојевић.Мирослав Стојковић

СУМЊЕ У МЕРЕЊА

- НАС педесетак смо 15. јануара, поводом усвајања Плана генералне регулације Деспотовца, присуствовали јавној седници општинске Комисије, али нисмо добили одговоре ни на једно од питања - каже ватрогасац Никола Радојковић (на слици). -

Сумњамо, притом, да су резултати мерења фалсификовани, јер поседујем снимак на којем се види да ноћу преграђују Ресаву и испуштају јаловину, а ујутру "пусте" реку...