ИВАЊИЦА – У Заводу за рехабилитацију “Анемија” у Ивањици у четвртак око поднева догодила се снажна експлозија, у којој је тешке повреде опасне по живот задобио један од помоћних радника ове установе – Ђ. М. (45) из Ивањице.

Према нашим сазнањима, до несреће је дошло приликом истакања мазута из надземне цистерне која се налази у близини овог објекта. Брзом интервенцијом ватрогасаца пожар је локализован и угашен, тако да је спречено даље ширење на објекат у коме су смештени бројни пацијенти.

На срећу, нико од пацијената који су тренутно на опоравку у Заводу није повређен, мада су сви били уплашени, јер је у једном тренутку на све стране куљао густ дим.


Један радник је задобио теже телесне провреде и пребачен је у ужичку болницу.


Тренутно се врши увиђај, након чега ћемо знати шта се тачно догодило - рекао је кратко директор ове установе др Мирослав Поповић.


Незванично, радника је експлозија бацила неколико метара, а видне су му биле повреде главе.


Како нам је рекла др Маријана Лишанин, начелница Хитне службе Дома здравља у Ивањици која је била у санитету, у пратњи повређеног радника, овај Ивањичанин је приликом експлозије задобио повреде услед којих је животно угрожен.


- Он има бројне повреде главе у виду повреда меких ткива коштаног система. Имао је бројне посекотине и крварио је из више рана на глави – рекла нам је др Лишанин. - Све време је спонтано дисао, али је био без свести. Допремили смо га у ужичку болницу, где ће бити настављено даље дијагностификовање, након чега ће бити утврђено да ли има повреде унутрашњих органа због снажне експлозије којој је био изложен.


Шта је узрок екплозије још увек се не зна, али наши извори тврде да се у цистерни налазе још две преграде пуне горива и да је срећа што је пожар угашен након екплозије прве преграде.


Прочитајте и: Eksplozija u Ivanjici: Radnik "Anemije" teško povređen (FOTO)


Зачула се јака екплозија, а врло брзо осетио се и густ дим у читавом стационару. Лежећи пацијенти којих је у овој болници највише, морали су да стављају марамице натопљене у алкохол, јер је смрад био несносан. Дим се бро разишао, али се још увек осећа мирис паљевине и гражи – казао нам је један од пацијената из “Анемије”.Иначе, детонација је била толико јака да се чула и у другом делу града.


Да подсетимо, Завод у Ивањици већ дуже време муку мучи са системом за грејање које је на мазут. Наиме, у августу је Ивањицу задесила највећа еколошка катастрофа, а због великог великог загађења реке Моравице, у коју се излило око две тоне нафтних деривата, и то из складишта за лож уље овог Завода.


После санације ове катастрофе, инцидент се поновио у новембру прошле године, када је приликом поновног покушаја да се у овој здравственој установи припреме за грејну сезону дошло до новог изливања, али, како тврде одговорни у овој институцији, брзом реакцијом спречено је озбиљније загађење.