УДРУЖЕЊЕ грађана "Ужичка одбрамбена лига" успело је у намери да на територији града на Ђетињи забрани изградњу мини-хидроелектарана. У разговору са представницима Града Ужица постигнут је договор да се на наредном заседању локалног парламента донесе привремена мера о забрани издавања локацијских услова за изградњу мини-хидроелектрана, иако је у плану било да се на рекама у Ужицу изгради 18 оваквих објеката.

Адвокат Михаило Крстић из овог удружења казао нам је да је њихова прва идеја била да се распише референдум на којем би се грађани изјаснили о томе да ли су за изградњу мини-хидроелектрана или не. Од овога су их, међутим, одговорили челници Града, објаснивши им да је референдумско изјашњавање превише скупо, те да је најбоље решење донети привремену меру.

- Ова привремена мера трајаће до усвајања новог просторног плана града, који би требало да буде донет током године, али не пре републичког плана и пре јавне расправе на којој ће наше удружење, уколико буде било назнака о изградњи мини-хидроелектрана, одмах дати сугестије које би требало да буду прихваћене - казао нам је Крстић. - Сматрамо да је свима нама у интересу да не дође до изградње мини-хидроелектрана, због њихове штетности по животну средину, и надамо се да ће одборници и челни људи Града прихватити све наше сугестије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Да ли је могуће да просечна плата до 2025. године достигне 900 евра: Ако је могла Румунија, моћи ће и Србија

Групу Ужичана на акцију је покренула жеља да заштите Ђетињу, јер је према плановима предвиђено на њој и другим ужичким водотоцима буде изграђено чак 18 мини-хидроелектрана. Да подсетимо, јесенас су Ужичани зауставили изградњу једног таквог објекта на Горњем врелу у Биосци, иако је за то постојала дозвола. Како су тада навели представници овог удружења, мини-хидроелектраном би овај поток, притока Ђетиње, нестао, локално становништво би остало без воде за пиће и за пољопривреду, а нестале би и све воденице, старе више од сто година, које још увек раде.

Тренутно су у Ужицу у функцији две мини-хидролектране.

НА РЕДУ ОДБОРНИЦИ

САДА су на потезу одборници Скупштине града, а њен први човек Бранислав Митровић наводи да би на предстојећем заседању требало да и званично буде донета одлука која би привремено зауставила издавање дозвола за изградњу мини-хидроелектрана, али све до оног тренутка док се не донесе нови просторни план, који је предвиђен у 2020. години, а који ће свакако бити у сагласности са просторним планом Републике Србије и у чије ће доношење бити укључени представници струке.