И чесмовача као са извора: Житељи Раче коначно добили постројење за прераду воде

М. ЛУКОВИЋ

16. 01. 2020. у 07:15

И чесмовача као са извора: Житељи Раче коначно добили постројење за прераду воде

ОБЈЕКАТ - Дигитализовани бунари

Инвестиција започета још 2011. коштала 30 милиона динара
ПУШТЕНО је у рад постројење за прераду воде у Рачи, па око 3.000 домаћинстава у овом делу Шумадије више не кубури са квалитетним снабдевањем.

Изградња је, подсетимо, почела још 2011, а први човек локалне самоуправе Ненад Савковић - уз напомену да је драгоцена била помоћ Владине Канцеларије за управљање јавним улагањима - каже да је инвестиција "тешка" око 30 милиона динара.

- Најзначајније је, ипак, то да житељи Раче, који су се годинама снабдевали из цистерни, коначно имају здраву и исправну воду. После извесног застоја у реализацији овог посла, градилиште је годинама представљало својеврсно ругло нашег места, а сада се надамо да ће прошлост постати и готово свакодневне рестрикције током летњих месеци, које су нам задавале додатне главобоље - каже Савковић.

С обзиром на то да је актуелна општинска гарнитура, одмах по преузимању власти, управо водоснабдевање препознала као најважнији приоритет, најпре је констатовано да издашност водовода у Рачи - која је те 2016. износила само осам литара у секунди - ни изблиза не задовољава ни најосновније потребе...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Реконструкција трга почела у мају, обнова као зидање Скадра на Бојани: Због пробијања рокова челници Нишке Бање раскинули уговор са извођачима радова

- Уз помоћ државе, односно Канцеларије за управљање јавним улагањима, изградили смо још два, потпуно нова и дигитално опремљена бунара, са даљинским управљањем. Тако је издашност водозахвата у Рачи готово утростручена и проблема више не би требало да буде - закључује Ненад Савковић.

Градња је почела још 2011.


МРЕЖА
ИЗ Општинске управе најављују и наредни корак у осавремењивању водоснабдевања, за шта је из републичке касе обезбеђено око два милиона евра. И, већ је урађен пројекат, издата је и грађевинска дозвола, па је на реду замена око 14 километара водоводних цеви старих готово пола века.

КОНТРОЛА
НОВО постројење је грађевински завршено крајем минуле године, а за контролу квалитета воде су задужени стручњаци Института за јавно здравље у Крагујевцу, који су 8. јануара и званично потврдили да је вода у Рачи исправна за пиће!

Ново Постројење

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације