На месту радничког насеља оштећеног у земљотресу ничу четири осмоспратнице: Кров за 366 краљевачких породица

Г. ЋИРОВИЋ

14. 01. 2020. у 13:40

На месту радничког насеља оштећеног у земљотресу ничу четири осмоспратнице: Кров за 366 краљевачких породица

Фото Г. Шљивић

Прва зграда са 106 станова тренутно се гради између два постојећа објекта, a укупна вредност пројекта процењена је на око 13,5 милиона евра

Уколико све буде текло према утврђеној грађевинској динамици и ако не буде неких непредвиђених околности, прва од укупно четири стамбене зграде која се гради у оквиру Пројекта урбане регенерације старог радничког насеља у Доситејевој улици у Краљеву, тешко оштећеног у земљотресу 2010. године, биће завршена већ наредног месеца.

Овај пројекат подразумева постепено рушење девастираних и дотрајалих стамбених објекта и на том месту изградњу четири осмоспратнице са укупно 366 станова. Прва зграда са 106 станова тренутно се гради између два постојећа објекта, a укупна вредност пројекта процењена је на око 13,5 милиона евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Изгледало је као да се мир и спокој више никада неће вратити: Девет година од земљотреса у ком је Kраљево разорено у само 30 секунди

- Становници овог насеља изграђеног после Другог светског рата и пре земљотреса живели су у тешким, готово нељудским условима - каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева. - Овај пројекат локална самоуправа реализује уз огромну помоћ председника Александра Вучића, Владе Србије, премијерке Ане Брнабић, Министарства грађевине и Развојне банке Савета Европе.

Према његовим речима, власници стамбених јединица у старом радничком насељу у Доситејевој улици добиће у новим вишеспратницама станове исте величине без икакве надокнаде, а они који добију већу квадратуру плаћаће те додатне квадрате на рате дужи низ година и по ценама нижим од тржишних.

- Како би укупно 366 краљевачких породица добило нови кров над главом и боље услове за живот, за овај пројекат предвиђено је 13,5 милиона евра - додаје Терзић. - Динамика изградње подразумева да ће одмах по завршетку прве почети изградња друге осмоспратнице, а цео процес требало би да буде завршен до 2023. године.

НА РЕДУ И БЕЗБЕДЊАЦИ

ОСИМ станова у Доситејевој улици, у граду на Ибру у фази изградње је и првих 200 од укупно 946 станова намењених припадницима војске, полиције и других служби безбедности. Овај пројекат реализује се у такозваним Воћаревим ливадама у Рибници, недалеко од истоимене касарне у којој је смештена команда Друге бригаде Копнене војске Србије, а прве две вишеспратнице, од укупно планираних осам, требало би да буду завршене до краја године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације