Још сањају здраву воду: Фабрици за пречишћавање у Зрењанину дат рок да до марта обезбеди исправну чесмовачу

Б. ГРУЈИЋ

13. 01. 2020. у 08:20

Још сањају здраву воду: Фабрици за пречишћавање у Зрењанину дат рок да до марта обезбеди исправну чесмовачу

Фабрика за прочишћавање није обезбедила исправну воду Фото Архива

Водоснабдевање потпуно преузео "Водовод", а течност из мреже и даље није за пиће

ИСПРАВНА вода за пиће у Зрењанину сан је тамошњих грађана још од 2004. године. Тај деценијски проблем није успело да реши ни постројење за пречишћавање које је изграђено у овом граду. Овој фабрици недавно је дат и рок када би домаћинствима морала да испоручује здраву воду која задовољава све параметре исправности и квалитета. Зрењанинци би могли да се надају здравој води почетком пролећа, јер се као крајњи рок спомиње март 2020. године до када би постројење требало да реши све проблеме у снабдевању водом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Стиже вода и у Бранковину

Снабдевање из постројења за пречишћавање је прекинуто јер вода није исправна. У фабрици су успели да драгоцену течност "ослободе" превеликих концетрација опасних отрова - као што су арсен, бор и натријум, али нису успели да у потпуности постигну квалитет воде у складу са Правилником о хигијенској исправности воде за пиће. Тај проблем, наиме, није решен још од 2. септембра, од самог отварања ове фабрике, када је започела снабдевање целокупног града.

Водоснабдевање града је у потпуности преузело Јавно комунално предузеће "Водовод и канализација", све док постројење за пречишћавање питке воде не буде спремно да испоручи воду која задовољава све предвиђене параметре квалитета.

- Вода из градске водоводне мреже и даље није за пиће - упозоравају Зрењанинце из "Водовода".

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић истиче да су сви рокови који су дати - пробијени, а да је град заједно са Владом Републике Србије дозволио продужење уговора.

- Анексом уговора дат је нови рок како би инвеститор постигао све потребне резултате и био спреман да испоручује хигијенски исправну и квалитетну воду - рекао је Јањић. - Уколико у томе не успе, уговор ће бити раскинут.


Према његовим речима, фабрици за пречишћавање воде дато је неколико месеци да оспособи своја постројења како би гарантовали да ће Зрењанинци напокон у својим домаћинствима имати здраву воду.

И МИРИС И БОЈА

ПРЕМА речима градоначелника Јањића, фабрика за пречишћавање је успела да воду ослободи превеликих концентрација арсена, бора и натријума. Проблем су, међутим, и даље боја и мирис, који морају да се реше како би се укинула забрана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Segan Nedeljko

13.01.2020. 08:39

Da li ce neko mozda vratiti novac narodu za kupljenu vodu tokom svih ovih godina,da li ce neko odgovarati ,da ne kazem otici u zatvor zbog ovoga?Ma nece ,to je sasvim normalno u ovoj drzavi!

Рашо

13.01.2020. 08:48

Тако је то кад ти у управи града и видовода седе стручњаци па знају да одаберу технолошко решење, компанију извођача, ...

ivan

13.01.2020. 12:06

Samo da se zna sto vise se produzuju zastoji snabdevanje pijace vode vremenski se sakriva kradja koja je nacinjena tako da doticni pocinioci mogu da se ograde od pocinjenog delikta podplatom sudskih i advokatskom odbranom zato je potrebno hitno reagovanje javnosti i ne dati im vise vremena.