ИСПРАВНА вода за пиће у Зрењанину сан је тамошњих грађана још од 2004. године. Тај деценијски проблем није успело да реши ни постројење за пречишћавање које је изграђено у овом граду. Овој фабрици недавно је дат и рок када би домаћинствима морала да испоручује здраву воду која задовољава све параметре исправности и квалитета. Зрењанинци би могли да се надају здравој води почетком пролећа, јер се као крајњи рок спомиње март 2020. године до када би постројење требало да реши све проблеме у снабдевању водом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Стиже вода и у Бранковину

Снабдевање из постројења за пречишћавање је прекинуто јер вода није исправна. У фабрици су успели да драгоцену течност "ослободе" превеликих концетрација опасних отрова - као што су арсен, бор и натријум, али нису успели да у потпуности постигну квалитет воде у складу са Правилником о хигијенској исправности воде за пиће. Тај проблем, наиме, није решен још од 2. септембра, од самог отварања ове фабрике, када је започела снабдевање целокупног града.

Водоснабдевање града је у потпуности преузело Јавно комунално предузеће "Водовод и канализација", све док постројење за пречишћавање питке воде не буде спремно да испоручи воду која задовољава све предвиђене параметре квалитета.

- Вода из градске водоводне мреже и даље није за пиће - упозоравају Зрењанинце из "Водовода".

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић истиче да су сви рокови који су дати - пробијени, а да је град заједно са Владом Републике Србије дозволио продужење уговора.

- Анексом уговора дат је нови рок како би инвеститор постигао све потребне резултате и био спреман да испоручује хигијенски исправну и квалитетну воду - рекао је Јањић. - Уколико у томе не успе, уговор ће бити раскинут.


Према његовим речима, фабрици за пречишћавање воде дато је неколико месеци да оспособи своја постројења како би гарантовали да ће Зрењанинци напокон у својим домаћинствима имати здраву воду.

И МИРИС И БОЈА

ПРЕМА речима градоначелника Јањића, фабрика за пречишћавање је успела да воду ослободи превеликих концентрација арсена, бора и натријума. Проблем су, међутим, и даље боја и мирис, који морају да се реше како би се укинула забрана.