ПОРОДИЦА Белић из Змајева код Врбаса је са пријатељима и хуманим људима, без чије би помоћи остала без крова над главом, обележила годишњицу од пожара који јој прогутао кућу. Белићи су се у нови дом уселили 18. децембра, и у њему прославили крсну славу, Светог Николу, али су се уз погачу и кољиво у цркви и вечеру за породичним столом 5. јануара захвалили за милост и доброту, којима су обновљени изгорели темељи њихове куће.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Белиће ватра завила у црно

Ватра је уочи Бадњег дана прошле године за петнаестак минута, пре него што су успели да стигну ватрогасци из Врбаса, потпуно уништила кућу Белића, коју су они после дуге градње завршили неколико месеци раније. Породица са осам чланова после тога се сместила у невелики стари део куће, који су оспособили захваљујући ударничкој акцији комшија. Добри људи одмах су почели да им доносе кауче, столове, столице, шпорет, огрев, одећу, обућу и храну, а мештани су засукали рукаве да очисте згариште.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - И Лозничани исламске верске исповести деценијама светкују и божићне празнике: Комшије су најпрече

Није откривено шта је изазвало пожар, али се претпоставља да је пламен букнуо од пећи за централно грејање, смештене у шупи, одакле је кренула ватрена стихија.

- Била је велика невоља, али сам схватио да од кукања нема ништа. Само сам се прекрстио, дигао главу и кренуо даље. Најважније је да су нам остале главе на раменима, а жива глава свашта створи. Рад је лек за сваку муку - каже Саша Белић, глава породице, за којег Змајевчани, као и за његовог сина Митра, истичу да су изузетно вредни и да село на њих може да се ослони за све врсте послова.

Никла нова кућа

У собичцима старе куће, до изградње нове, становали су Саша са својом супругом, која је већ 12 година на дијализи, син Митар са женом и двоје деце и Сашина ћерка са својим дететом.

- Стизала нам је помоћ од предузетника у селу, од Месне заједнице и од Општине Врбас, као и од појединаца и организација из Бачког Маглића, Малог Иђоша, Врбаса... па чак и из Немачке и Аустралије. Од новчане помоћи градња нове куће, која је 95 одсто била моба, почела је крајем марта прошле године, а већ у јулу била је под кровом. Тада нам је пао камен са срца, јер радови више нису зависили од временских услова - наводи домаћин.

Нова кућа је већа од оне која је изгорела, а добила је просторије и у поткровљу. Донатори су Белићима обезбедили намештај, као и пећ за централно грејање.

Саша Белић није поклекао

РАКИЈА "ГАРАВУША"

У КУЋИ Белића, уз све остало, изгорео је шанк са 300 флаша разноврсног пића, од манастирских ракија до вискија од нара, које је Саша скупљао 25 година. Од ватре су попуцале све боце, а једино је читав остао балон са пет литара ракије јабуковаче, коју је Саша после пожара назвао - "гаравуша".