ДВАДЕСЕТ година после завршетка НАТО агресије на нашу земљу у граду на Ветерници откривена је спомен чесма у знак сећања на страдале борце из лесковачког краја у ратовима вођеним од 1991. до 1999. године. После опела, које је служило лесковачко свештенство, и пригодних говора, чланови породица погинулих припадника редовног и резервног састава војске и полиције положили су по једну црвену ружу у знак сећања на најближе који су изгубили животе бранећи своју отаџбину.

- Није мртав борац који је умро. Мртав је онај ко је заборављен. Овим смо показали да сећање на наше најмилије још увек траје. Нека им је вечна слава и хвала – рекао је Слободан Станковић у обраћању присутнима у име породица погинулих бораца.

Ни деценије за нама нису учиниле да бол за изгубљеним младим животима буде мања. Текле су и сузе крај тек откривеног спомен обележја, а свако од сродника, пре него што би положио цвеће, погледом је прелазио преко седамдесетак имена страдалих исписаних на спомен плочи тражећи међу њима баш оно за којим већ деценијама пате.

Прочитајте још - ИСПОВЕСТ ПИЛОТА О НАТО БОМБАРДОВАЊУ: Последњи смо полетели из Приштине, са пола резервоара дошли до Лесковца

- Није лако. Дуго смо чекали овај тренутак да и град који је поднео велике жртве, посебно у одбрани Косова и Метохије, ода пошту свима који су у тој борби изгубили највредније што су имали. Остали смо без њих, али ће сећање трајати док год смо ми живи, па и после тога захваљујући овом споменику – кратко је рекао уплакани човек гледајући у име свог сина.

Споменик је подигнут, у централној градској улици, на платоу преко пута Технолошког факултета, а назван је „Прекинута нит живота“.

- Он симболизује страдање оних којих ћемо се увек са сетом сећати. Они су за наш мир, за обрану суверенитета и интегритета наше земље, дали оно највредније – своје животе. Има смрти. Нема умирања. Поколења их се неће стидети. Претке нису обрукали – рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић и закључио да је споменик и подсетник да не одустајемо од најважније борбе, а то је достојанство и јединство нашег народа.

Пошту страдалима су одали и представници Војске Србије, Полицијске управе у Лесковцу, Александар Ђуровић, председник Скупштине града као и представници борачких организација.

СЛАВА И СПОМЕН

Намера да се Лесковац на овај начин одужи својим погинулим суграђанима постоји годинама уназад. Више пута су је иницирали појединци и борачке организације. Наилазила је на неподељену подршку политичких странака и шире јавности, али се од идеје није далеко одмицало. Тек после прошлогодишње одлуке Скупштине града почела је припрема пројекта за подизање спомен обележја на коме је такође исписано: „Страдалима у сукобима и НАТО агресији 1990 – 1999. Слава и спомен. Грађани града Лесковца“.