СТУДЕНТИ Инжењерства информационих система новосадског Факултета техничких наука, на четвртом такмичењу Devogame, одржаном у Паризу, својим пројектом на тему превенције и смањења последица поплава уз помоћ АI технологије - "Систем за спречавање поплава", освојили су друго место.

У конкуренцији најбољих студената из Француске, Немачке, Холандије, Саудијске Арабије и Португалије, Сара Хавзи, Марко Пузовић и Себастијан Кокан представљали су Србију. Они су под менторством Теодоре Лолић, асистенткиње на Катедри за информационо-комуникационе системе Департмана за индустријско инжењерство и менаџмент, представили свој пројекат који ће образовати друштво и подизати свест људи о ризицима од поплава. Њихов пројекат заснива се на примени технологије система DroneSeed, уз чију помоћ ће бити засађен одређен број стабала дрвећа при чему ће приоритет имати подручја која најчешће трпе поплаве.

Прочитајте још - УСПЕХ НОВОСАДСКИХ СТУДЕНАТА: Роботима победили Русе

- Сви тимови су били заиста квалитетни и све идеје су биле одлично разрађене - преноси утиске са такмичења Сара Хавзи. - Кључ нашег успеха је била способност да обухватимо све аспекте што нам је омогућио студијски програм Инжењерство информационих система који студирамо. Зато нисмо имали проблем да са жиријем разговарамо, с једне стране о пословном плану, маркетингу и комуникацијама, а са друге о вештачкој интелигенцији, чиповима, сензорима и апликацији коју смо осмислили.

Према њеним речима, оваква такмичења су важна за студенте, јер захваљујући томе, они могу да примене што су научили на факултету и пре него што изађу на тржиште рада као инжењери.

КАТАСТРОФА

ТАКМИЧЕЊЕ на којем је учествовало 1.245 студената, било је етапно, а финалу у Паризу претходила су локална полуфинала у свакој земљи. Укупно 30 екипа у свакој земљи имале су задатак да технолошким решењима одговоре на планетарну катастрофу, са циљем да се спасе човечанство. На крају, за финале је одабрано шест екипа, међу којима је и наша.