ПОЖАРЕВАЦ – У Сунчаном парку у центру Пожаревца, другог дана Божића непознати вандали скинули су са постамента бисту песникиње Милице Стојадиновић „Српкиње“ (1828-1878) и оставили је у оближњем жбуњу.


Радници Центра за културу, испред којег је биста била постављена од 1995. године, склонили су је на сигурно, до враћања на првобитно место.


Случај је пријављен полицији, а у откривању починиоца помоћи ће и снимци надзорних камера на згради Центра за културу и Вишег суда. У Сунчаном парку постављене су и бисте познатих глумаца Миливоја Живановића и Жанке Стокић, као и драматурга Слободана Стојановића, али вандали ове бисте нису дирали.


Песникиња Милица Стојадиновић „Српкиња“, позната као „врдничка вила“, сахрањена је на Старом гробљу у Пожаревцу, јер је преминула за време посете свом брату који је овде живео.


Прочитајте још: НЕЗАПАМЋЕНИ ВАНДАЛИЗАМ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ: Оскрнављен споменик Драгану Николићу


На њеном гробу, под крошњом дрвета и поред беле спомен-плоче, постављена је камена клупа, на коју се полаже цвеће на дан годишњице њеног рођења и смрти.Биста на ходнику Центра за културу – Фото: Центар за културу